It Runs On Batteries

Door Blokker_1999 op maandag 10 juni 2019 17:30 - Reacties (26)
Categorie: Ioniq, Views: 5.720

Tl;dr : mijn eerste avontuur met mijn elektrische wagen.

The day before

Ik begin met schrijven van deze post terwijl ik afscheid aan het nemen ben van mijn goede vriend. Jaja, ook Blokker_1999 gaat elektrisch rijden. Vorig jaar augustus heb ik een mooie deal kunnen sluiten voor een Hyundai Ioniq Electric en morgen wordt deze dan eindelijk geleverd. Ik neem dan ook afscheid van mijn huidige wagen. Het afgelopen weekend nog enkele leuke ritjes gemaakt met mijn oude, getrouwe Nissan en zonet de wagen leeggemaakt van alles wat niet weg moet en de dashcam van de voorruit verwijderd (kunnen ze daar nu echt niet iets beters voor vinden dan die 3M lijmpads?).

Vele mensen kijken verwonderd wanneer ik hen vertel dat ik een jonge wagen (net over de 2 jaar) met weinig kilometers (nog geen 30k) weg doe en vervang door een BEV. Zeker omdat ik van een SUV naar een compacte wagen ga. Maar uiteindelijk was de keuze relatief eenvoudig. Bij het doorrekenen van de kosten en de baten kwam ik uit op een totale besparing tijdens de afbetalingstermijn van die wagen van meer dan 5000 euro ondanks dat ik opnieuw langer moet afbetalen. Het is een rendement dat zelfs bij menig belegging een grote investering of een groot risico vraagt.

https://tweakers.net/ext/f/mczQhnomWlOaf47mqhSll3KB/medium.jpg

Die eerste keer

Daar ga je dan, voor de eerste keer op pad met die nieuwe wagen. Op vrijdag snel even naar het werk met de wagen in plaats van de trein. Niet iets voor alle dagen daar de files de auto een stuk trager maken dan de trein. Maar je moet er toch een keer mee leren rijden. Op de heenweg voor het eerst geëxperimenteerd met de adaptieve cruise control. Niet echt mijn ding in de file moet ik zeggen. Komt niet echt goed met het stop-start verkeer. Daarvoor is de reactie te bruusk. Dan maar weer op de oude, vertrouwde snelheidsbegrenzer verder.

’s Avonds op de terugweg toch ook even gedacht van: ik moet eens langs een snellader. Zo gezegd, zo gedaan. Op de terugweg, naast de snelweg de parking opgereden. Op zoek naar die laadpalen. Niet moeilijk om te vinden, maar doordat je moet zoeken toch ook even tegen het verkeer in gereden. Mijn excuses aan de bestuurder van de bruine bestelwagen.

Ik parkeer de wagen netjes, vol spanning, benieuwd hoe goed het zal gaan. Ik volg de instructies: kabel aansluiten op de wagen, rfid badge voor de lader, lang nadenken en … niets. Geeft aan van de stekker terug in de paal te steken in plaats van te starten met laden. Nog eens opnieuw proberen en zelfde resultaat. Misschien is er iets mis met de laadpaal. Even de paal ernaast proberen. Ik verzet mijn wagen voor de paal ernaast en terwijl komen de eigenaars van de wagen die ernaast, maar correct, geparkeerd staat terug. Ik hoor de man nog zeggen: “zie schat, das ene op elentrik”.

En opnieuw aansluiten maar, rfid badge scannen en … geen succes. Verdomme toch. Dan maar verder naar huis. Heb nog energie genoeg om er te geraken. Die eerste keer lijkt dus niet zo vlot te verlopen. Wat een afknapper.

’s Avonds toch nog even naar een andere snellader bij mij in de buurt gereden. Een snellader van dezelfde aanbieder, op een parkeerterrein van hetzelfde tankstation als de snelwegparking. 1 voordeel: ik wist ondertussen hoe het zou moeten werken. Kabel aan de wagen, badge voor de lezer en 5s later licht de start knop op. Succes. Terwijl de wagen laadt steek ik de straat over en ga nog wat inkopen doen zodat ik voor Zaterdag toch een ontbijt heb om op weg mee te nemen.

https://tweakers.net/ext/f/0XVykIbTnrQa7sYaXsIsXIhe/medium.jpg

Vreemd gaan

Want op zaterdag reed ik naar Dresden. Een rit van ongeveer 750km. Ik had gepland om er rond de middag te zijn dus had ik de wekker om 2u gezet. Met nog geen 4u slaap liep die dan ook lekker vroeg af en om 2:35 was ik vertrokken richting mijn eerste tussenstop. Een snellader in de buurt van Duisburg. En onderweg realiseer ik mij ineens, verdomme: mijn ontbijt thuis vergeten. Tjah, terugrijden heeft geen zin meer, daarvoor ben ik nu al te ver.

Aangekomen bij de eerste lader was het even zoeken waar die lader zich bevind, maar eenmaal gevonden was de lading zeer snel gestart en nog geen half uur later zat de batterij al weer bijna vol en kon ik verder. En toen ook de 2de stop goed ging begon ik pas echt een goed gevoel te krijgen. Maar mooie liedjes duren niet lang. En bij stop nummer 3 kreeg ik de eerste keer op deze trip te maken met een probleem. De lader wilde maar niet correct communiceren met de wagen. Spijtig genoeg was dit net 1 van de duurdere laders die je kan vinden. Naast de snelweg en enkel te betalen via een website met een kredietkaart of PayPal. 2x geprobeerd, 2x mislukt. Dan maar op zoek naar een alternatief. Gelukkig 1 gevonden die niet al te ver was en wel weer werkte met mijn laadpas. Een scenario dat zich ook bij nummer 5 leek te herhalen. Alleen weigerde ook de alternatieve lader dienst. Nog 40km op de teller en niet zo enorm veel snelladers in de buurt. De volgende gok moet gewoon goed zijn.

Ik kom uit op een snellader bij een rustplaats op de parking van McDonalds zo bleek, en die werkte. En wat meer was, met het bereik dat ik kreeg en de afstand die ik nog moest doen had ik ineens voldoende lading om mijn bestemming te halen. Geen 6de lading nodig zoals eerst verwacht.

In Dresden aangekomen had ik een parking waar maar liefst 4 tragere laders aanwezig waren, allen vrij alsook een snellader. Daar ik toch de stad in moest, aangekoppeld aan de trage lader en laten gaan. De wagen had bijna 4u nodig, maar dat deerde me niet. Het was tijd voor een intermezzo.One night stand

De volgende dag, Zondag, gelukkig wat later kunnen vertrekken deze keer. Uitchecken bij het hotel om 7u en weer de baan op. Eerste bestemming, de McDonalds lader die me uit de nood had geholpen. Dat kan niet misgaan, toch? Kom ik daar aan, sluit de wagen aan, haal de pas voor de kaartlezer, lading start en stopt 14 seconden later met een foutmelding. Probeer het opnieuw, en opnieuw dezelfde melding. Lader staat in storing. Verdomme, hoe is dat toch mogelijk? Op zoek naar een alternatief dan maar. Enkele kilometers verderop stond er volgens Chargemap ook nog een snellader, daar naartoe. Lader gevonden, maar die geeft aan dat je een voucher moet kopen en een app moet downloaden om te kunnen beginnen. Geen shop te zien (das een leugen aangezien het de parking van een shoppingcenter was), en geen app te vinden in Google Play.

Wanhoopsmodus dan maar. Er stonden nog een stuk of 8 tragere AC palen naast. Wagen verzet, aangekoppeld en deze bleken wel een QR code te hebben. Ik scan de code en kom op dezelfde pagina uit als waar ik de dag ervoor mijn eerste failure heb gehad. Maar omdat je zelf het nummer van de laadpaal moet ingeven denk ik ook: even het nummer van die snellader proberen. En ja hoor, dat gaat goed. Deze keer selecteer ik ook PayPal ipv mijn kredietkaart en wonder boven wonder, de lading start. Vanwege de hoge prijs en lege parking (het is dan ook Zondag) opteer ik dan ook om direct tot de 94% door te laden.

https://tweakers.net/ext/f/yfRIsF2QWW8cLO1xKu5GTnwd/medium.jpg

Ik rijd dan verder naar de volgende voorgestelde lader, en terwijl ik mijn batterij opnieuw volgooi kijk ik even naar het vervolgplan. De volgende lader die wordt voorgesteld is opnieuw de E.on (blijkbaar ook bekend als E.off) die gisteren dienst heeft gewijgerd. Niet dus. 1 van de alternatieven die ABRP voorstelt en de enige waarop ik de vervolgstappen nog OK vind is een lader die echt op de rand van het bereik zit van de wagen (van 94% SoC naar 11%) en dan ook vereist dat ik trager over de snelweg ga. Ik beslis op dat moment om gewoon verder te doen zoals ik de dag ervoor in gedachten had door mijn plan van de heenreis terug verder te volgen en zo opnieuw een extra laadstop uit te sparen. Enige nadeel hieraan is dat mijn huidige lading eigenlijk overbodig was daar de volgende lader slechts 43km verderop zit en mijn batterij nog halfvol zat bij aankomst. Don’t doubt your initial plan.

Klaar ermee

De rest van de rit naar huis is redelijk eenvoudig en vlot verlopen. De locatie van de laders was bekend (behalve die op de snelwegparking die ze toch net iets anders hebben gezet aan de andere kant van de snelweg) en ik wist dat mijn kaart ook zou werken. Gelukkig ook geen tweede McDonalds scenario tegengekomen en dus een uurtje sneller thuis op de terugweg dan in het heengaan. Enkel die laatste stint bleek nog een beetje tegen te vallen. Vertrokken met een overschot van goed 40km op het bereik. Ik rij dus gewoon verder zoals ik al heel de dag bezig ben. Zo ver kan dat bereik ook niet meer afwijken. Toch? Op het moment dat ik de Belgische grens over ben trek ik de afstand die ik te gaan heb af van het bereik en merk dat ik nog een 20km zal over hebben. Uh-oh, misrekend? Toch maar even die cruise control iets naar beneden bijstellen. Thuisgekomen met een geschat bereik van 20km, maar wel nog 16% SoC. Mijn wiskundige knobbel vindt het vreemd want dat zou betekenen dat ik met een volle batterij slechts 125km zou kunnen doen ineens ondanks dat die laatste stint 146km lang was.

https://tweakers.net/ext/f/OyAvUt7edUzMSlYvPFhg7ziQ/medium.jpg

A long lasting relationship?

De wagen heeft mij veilig op mijn bestemming gekregen. Ook wel later dan initieel voorzien, maar dat is ook deels te wijten aan het gebrek aan ervaring (ben meermaals na enkele meters moeten stoppen omdat ik me realiseerde dat de laadpoort nog open stond). De wagen zelf rijdt geweldig en is comfortabel genoeg voor de lange ritten. Ik denk dan ook dat ik de volgende jaren nog veel plezier ga beleven aan deze wagen en als ik wat meer ervaring heb met het snelladen zal het alleen maar vlotter kunnen gaan in de toekomst.

Thuis denk ik op dit moment nog altijd na over het plaatsen van een eigen laadpaal. De “granny charger” lijkt op dit moment voldoende te zijn voor mijn behoeften. Als het echt nodig is om de wagen snel vol te krijgen heb ik 2 snelladers, elks op een kwartiertje rijden van mijn deur. Dus daar heb ik ook geen probleem.

Final thoughts

Het was een leuke trip om te doen. Zeker voor herhaling vatbaar. Wat meer laadpassen zou niet slecht zijn en al doende leert men. Ik moet er wel direct 1 belangrijke opmerking bij maken. De Ioniq is een wagen met een relatief kleine batterij. Hoewel de wagen zelf comfortabel genoeg is voor lange afstanden, is het zeker niet voor iedereen weg gelegd om dat te doen met deze wagen. De laadinfrastructuur moet voldoende aanwezig zijn en volwassen genoeg zijn om op een goede manier een reis over deze afstand met deze wagen te kunnen maken.

Iemand die niet graag risico’s neemt kan op de lange afstand vandaag dan ook best nog een brandstofmotor gebruiken. Wil je toch elektrisch gaan en geen groot risico nemen, zoek dan een EV waarmee je vlot over de 400km kan gaan en bouw voldoende marge in voor je laadstops. Kom je dan eens een laadpaal tegen die niet werkt dan heb je altijd overschot om naar de volgende te rijden.

Heb je zin in avontuur en durf je wel eens een risico nemen? Maakt het niet uit dat je niet exact weet wanneer je aankomt? Dan zijn lange afstanden met een elektrische wagen met een klein bereik zeker te doen. Als beginner heb ik zonder problemen en met 1 enkele laadpas 1500km afgelegd in 2 dagen.

Er zijn leugen, er zijn grote leugens, en dan heb je statistiekenOp de terugweg heb ik meestal tot 94% geladen, achteraf gezien was dat een fout die mij een beetje (niet veel in het grote geheel) tijd heeft doen verliezen. Dat is 1 van de voordelen van een kleine batterij: deze is snel geladen. Laden boven 94% lukt niet op een snellader.

Er is hoofdzakelijk tegen de snelheidslimiet gereden, enkele stukken iets trager. Op de autobahn reed ik 130 wanneer er geen limiet was hoewel ik toch ook even het gaspedaal helemaal heb ingetrapt en 170kph op de GPS had staan. Wagen reed nog lekker rustig op dat moment. Tijdens de heenrit is geen airco gebruikt, op de terugrit heeft deze continue aangestaan, ook tijdens de meeste laadstops.

De trage lader in Dresden heeft mij een parkeerticket bespaard, de parking had mij anders nog eens €5,50 gekost.