Alles wat met spoorwegen te maken heeft

De trein heeft altijd vertraging

Door Blokker_1999 op donderdag 2 mei 2013 09:47 - Reacties (21)
Categorie: On track, Views: 7.865

Ik maak bijna dagelijks gebruik van de trein om van en naar het werk te reizen. En iedereen die regelmatig de trein neemt heeft op het perron al wel eens iemand horen vloeken omdat volgens hem/haar een trein ook altijd te laat is.

Ik moet er direct bij zeggen dat er inderdaad mensen zijn die een treinverbinding hebben dat met structurele problemen kampt. Bij mij zelf denk ik dan: beste als je trein altijd te laat is, neem dan toch gewoon de auto …

Lees verder »

Wilde staking

Door Blokker_1999 op dinsdag 15 mei 2012 11:17 - Reacties (17)
Categorie: On track, Views: 4.444

Gisteren ochtend was het weer zo ver. Enkele collega’s uit Waalse depots besloten het werk neer te leggen. Het treinverkeer in Wallonië werd hierdoor ernstig verstoord. Wat erger is, is dat niemand blijkt te weten waarom deze treinbestuurders het werk hebben neergelegd. Ook vanuit de vakbond is geen verklaring gekomen.

Onmiddellijk sprongen enkele Waalse politici op om deze actie te veroordelen en werd nogmaals geroepen om een minimumdienst in te stellen bij stakingen. Hoewel ik zelf tegen deze vorm van wilde acties ben, besef ik wel dat een minimumdienst onmogelijk is en sowieso een uitholling zal betekenen van het stakingsrecht. Maar waarom is dat zo?

Vooreerst, wat is een minimale dienstverlening? Welke definitie geef je daaraan. Welke treinen moeten nog rijden en welke niet? Zet je tussen de grootsteden pendeltreinen in of moeten kleinere lijnen ook bediend worden? En met welke frequentie moeten die treinen rijden? Als je het aan de pendelaars vraagt maakt het hen niet uit zolang hun trein maar rijd op zo een dag.

Kijken we naar Frankrijk waar een minimumdienst wel bestaat dan zien we dat het daar gaat om treinen tussen de grote steden, maar als je dan de beelden van op die perrons bekijkt in het spitsuur verbaasd het mij telkens weer dat er geen ongelukken gebeuren. Meer mensen dan dat er plaats is op de trein. Zo haalt een minimumdienst ook niet veel uit.

Terug naar België. Stel dat we een minimumdienst zouden invoeren, hoeveel mensen dienen dan opgevorderd te worden? Je hebt al je personeel in de seinhuizen en aanverwante diensten nodig. Ook in de stations moet er voldoende personeel aanwezig zijn. Niet zozeer voor de loketten te bemannen, maar wel om de reizigersstromen in goede banen te leiden. Er moeten treinbestuurder en –begeleiders opgevorderd worden om de treinen te kunnen laten rijden. Verder heb je het nodige technisch personeel nodig om de treinen klaar te maken voor vertrek zodat het verkeer veilig kan verlopen.

Het benodigde personeel komt dus in de buurt van het benodigde personeel op een normale werkdag. Het personeel dat instaat voor het onderhoud van het rollend materiaal kan staken. Ook administratieve diensten kunnen het werk neerleggen, maar alles wat direct met het verkeer te maken heeft moet werken ondanks hun recht op staking.

En het zou me niet verbazen, de Belg kennende, dat men bij een uitholling van het stakingsrecht geen alternatieven zal vinden. Langs de ene kant moet de sociale dialoog alle kansen krijgen, van beide kanten. Verder moeten de bonden ook eens leren dat heilige huisjes niet meer mogen bestaan. Alles moet bespreekbaar zijn. Respect moet van beide kanten komen en de steun moet uit de basis komen.

Valentrein 2012

Door Blokker_1999 op zondag 18 december 2011 20:25 - Reacties (5)
Categorie: On track, Views: 5.863

--even spammen--

Valentrein spoort terug door België in 2012 !Tijdens de ongeveer drie uur durende rondrit kan u genieten van een drie gangen menu dat u zal aangeboden worden aan een tafel van één tot vier personen. Deze romantische trein zal getrokken worden door de stoomlocomotief 64.169 en u zelf kan genieten van het comfort in de rijtuigen K 1e klasse van 1935. Al deze voertuigen zijn eigendom van en beheerd door de vzw Toerisme en spoorpatrimonium. Drie rondritten zijn voorzien: zaterdag 11 februari 2012 s middags en s avonds, zondag 12 februari enkel s middags. U kan opstappen in het station van Brussel Noord of Antwerpen Centraal en op deze wijze deelnemen aan één van de groepen. Opgelet, uw vertrekstation is eveneens uw station van aankomst.Foto's van de vorige editie kan u vinden op: http://www.pfttsp.be/inde...ask=view&id=404&Itemid=90

Meer info en inschrijving op: http://valentrein.be/

http://valentrein.be/images/index_img.png

Open dagen NMBS

Door Blokker_1999 op vrijdag 2 september 2011 16:07 - Reacties (8)
Categorie: On track, Views: 4.455

Tussen eind september en eind oktober houd de NMBS, mijn werkgever, een reeks van open dagen in verschillende werkplaatsen. Een ideale kans om de mensen en locaties te bezoeken waar men het rollend materieel onderhoud en eens te zien wat er allemaal bij komt kijken.

Zelf zal ik ook aanwezig zijn in Mechelen op 22 en 23 oktober waar we nu al met enkele leuke ideetjes aan het spelen zijn voor deze dagen.

http://www.b-rail.be/corp/assets/images/news/affiche_portes_ouvertes_NL.jpg

24 en 25/09 : opendeurdag in de werkplaatsen van Schaarbeek en Antwerpen
01 en 02/10 : opendeurdag in de werkplaatsen van Merelbeke en Stockem
08 en 09/10 : opendeurdag in de werkplaatsen van Oostende en Charleroi
15 en 16/10 : opendeurdag in de werkplaatsen van Hasselt en Kinkempois
22 en 23/10 : opendeurdag in de werkplaatsen van Mechelen en Salzinnes

Verder opent Infrabel tijdens de openbedrijvendag ook weer de deuren van enkele seinhuizen alsook Traffic Control in Brussel

seinhuis Berchem

Seinhuis Gent

Traffic Control

Werkplaats Schaarbeek

Seinhuis Brugge

Treinramp

Door Blokker_1999 op maandag 15 februari 2010 21:37 - Reacties (16)
Categorie: On track, Views: 6.910

Toen ik deze ochtend opstond zat ik al met het idee in men hoofd om vandaag nog eens een blogpost te maken ivm treintjes. Gezien het ongeval vandaag nabij Halle heb ik evenwel besloten om de inhoud totaal om te gooien en me in deze blogposting te focussen op het ongeval te Halle en de verslaggeving in de media.

Voor hen die het nieuws gemist hebben even een zeer korte samenvatting. Deze ochtend (15/02) om 8:28 lokale tijd zijn op Lijn 96 2 treinen frontaal op elkaar gebotst. De huidige balans bedraagt 18 doden en meer dan 80 gewonden. Mogelijk is 1 van de machinisten door het rood gereden, maar zeker is dat nog niet. Het parket onderzoekt de oorzaak.

Lees verder »