Legacy Radeon on Linux

Door Blokker_1999 op zondag 9 februari 2014 20:52 - Reacties (11)
Categorie: /var, Views: 5.381

Het word al jaren gezegd en heb het vandaag zelf nog eens mogen ervaren. Radeon drivers en Linux gaan niet samen. Heb het vandaag zelf nog eens mogen ervaren. Hoewel ik in het verleden nooit echt problemen heb ondervonden met een ATi kaart en Linux is het een ander verhaal wanneer je met legacy drivers moet samenwerken.

Ik had dus het plan opgevat om mijn HTPC als 1 van mijn laatste dedicated Windows machines ook eindelijk eens om te zetten naar Linux. Deze machine draait op een ondertussen oudere AMD X2 CPU met een IGP uit de 3200HD reeks. De drivers voor deze IGP worden door AMD niet meer bijgewerkt sinds eind 2012. de laatste versie die hiermee compatibel is, is 13.1.

Als distributie kies ik voor mijn vertrouwde Debian in de testing versie (relatief recent, uitermate stabiel). De AMD drivers zijn in principe gewoon uit de juiste repositories te nemen. ... Niet dus. De drivers die te vinden zijn in de repos willen niet werken wegens andere afhankelijke pakketten die niet (meer) aanwezig zijn in diezelfde repos. Dan maar compileren van scratch.

Maar ook hier stoot ik weer op een probleem. Het compileren gaat vrij vlot, tot de laatste stap. Het bouwen van de kernel modules. DKMS faalt hierbij, telkens opnieuw. Uit een snelle blik op het internet blijkt dat de driver niet meer compatibel is met Linux Kernels >= 3.5. Op te lossen met een patch, maar ook dat brengt geen redding omdat er ondertussen alweer meer veranderd is in die kernel.

Ik wil niet teruggaan naar een oude(re) linux versie en ik ben weer een tegenslag rijker. Omdat het probleem bij de "slechte" drivers van AMD zit denk ik er nu dus over na om een compacte nVidia kaart te kopen en de IGP gewoon uit te schakelen. Met nV heb ik deze problemen namelijk nog niet eerder gehad.

Volgende: EPD 04-'14 EPD
Volgende: Help, ze willen mij dood. 01-'14 Help, ze willen mij dood.

Reacties


Door Tweakers user Goderic, zondag 9 februari 2014 21:39

Waarom maak je niet gewoon gebruik van de open source drivers?

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 9 februari 2014 21:50

Ook bij die drivers bleef ik rondjes lopen. Bijkomend lijken die open drivers ook nog problemen te hebben voor sommigen met bijv. xbmc.

btw, deze blogpost is gewoon geschreven om de frustratie van deze namiddag van mij af te schrijven. Vooral het feit dat ik voor mijn avondfilm de hdd met Windows heb moeten terugplaatsen valt me zwaar .

Door Tweakers user Goderic, zondag 9 februari 2014 22:17

Vreemd, ik gebruik hier al een paar jaar een hd3200 IGP, eerst met Ubuntu en nu met Arch Linux. In het begin was er nog wat problemen met de open drivers maar dat is toch al zeker 2 jaar geleden.
Ik doe wel geen dingen zoal gamen of video playback via GPU. Met XBMC heb ik ook nooit problemen gehad. De gui draait iets minder vlot dan op mijn HTPC met een Nvidia kaart, maar het is zo'n klein verschil dat ik niet eens zeker ben dat het wel echt zo is.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 9 februari 2014 22:26

ach ja, morgen is er nog een dag, proberen we toch gewoon opnieuw :)

Door Tweakers user i-chat, zondag 9 februari 2014 23:38

onlangs voor 23euro een nieuwe recent kaartje gekocht uit de hd6x serie, werkte perfect metmet de opensource drivers, alleen secondlife (brrrr ik weet het blij als dat voorbij is), draaide wat beter met closed source meuk...

ik had recentelijk meer problemen met een oude nforce430 GF6250 igp (van nv dus)... ga daar maar eens drivers voor aan de praat laten krijgen

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 10 februari 2014 14:14

Wel, de OSS driver is nu in gebruik maar werkt niet perfect. Bepaalde apps (waaronder xbmc) doen gewoon mijn xorg crashen :(

Door Tweakers user strandbal, maandag 10 februari 2014 15:27

Dit nog een optie?

http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=174854

Met kernel 3.13 heeft de radeon opensource driver nogal een flinke update gekregen schijnt het.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 10 februari 2014 19:57

Na een geforceerde reinstall van de driver en dus de juiste bestanden terug te zetten draait de driver nu stabiel, alleen heb ik nu weer geen opengl ondersteuning...

blijven aanmodderen noemt men dat.

Door Tweakers user Amanoo, dinsdag 11 februari 2014 02:18

Toen ik nog een HD4870 had op soortgelijke problemen gestuit. Sindsdien vertrouw ik AMD voor geen cent meer. Ik ben overgestapt op een GTX770 en AMD mag heel wat veranderen wil ik nog ooit weer opnieuw van kamp wisselen. Voorlopig doet de 770 het ook prima. We zullen zien of die na een bepaalde tijd ook plotseling niet keer goed wil werken door driver issues, net als bij AMD, of dat Nvidia zijn support zo goed is dat ik tegen de tijd dat deze kaart niet meer wordt ondersteund ik allang een upgrade heb gedaan. Vermoedelijk duurt dat nog wel even, waarschijnlijk wordt de Playstation 5 eerst gereleased voor ik ga kijken of ik niet een nieuwe kaart wil.

Door Tweakers user Hydranet, dinsdag 11 februari 2014 08:02

Heb je al is hier geprobeerd mee de video drivers te installeren via smxi? Ik heb altijd zonder probemen mijn drivers kunnen installeren/downloaden via deze script: http://smxi.org

[Reactie gewijzigd op dinsdag 11 februari 2014 08:03]


Door Tweakers user Elijan9, dinsdag 11 februari 2014 12:23

Ik herken het probleem. Ik ben nu eindelijk tevreden over de powersave opties/warmteontwikkeling bij gebruik van de open-source drivers sinds de 3.12 linux kernel. Dat neemt niet weg dat ik liever ook de performance van de binary driver terug zou willen hebben voor mijn verouderde kaart.

Maar ter verdediging van AMD: de voornaamste reden dat de binary driver niet meer werkt met nieuwere linux kernels is omdat de kernel ontwikkelaars naar mijn mening al een lange tijd een kat-en-muis spel spelen met AMD en NVidia ontwikkelaars, door steeds meer cruciale functies in de kernel GPL-only te maken (zoals voor hun relevante ACPI code). Hierdoor bestaat het bijwerken van de binary drivers voor een groot deel uit het opnieuw schrijven van functionaliteit die voorheen wel beschikbaar was voor gebruik door binary drivers... Ik snap dat sommige ontwikkelaars wat meer erkenning voor hun werk kunnen gebruiken, maar als een stuk code niet veel meer is dan een kleine wrapper om een ACPI call (zoals in sommige gevallen) dan vind ik dit behoorlijk overdreven... Al met al wordt het de videochip fabrikanten erg moeilijk gemaakt om met goede drivers te komen die lang meegaan.

Reageren is niet meer mogelijk