De trein heeft altijd vertraging

Door Blokker_1999 op donderdag 2 mei 2013 09:47 - Reacties (21)
Categorie: On track, Views: 7.608

Ik maak bijna dagelijks gebruik van de trein om van en naar het werk te reizen. En iedereen die regelmatig de trein neemt heeft op het perron al wel eens iemand horen vloeken omdat volgens hem/haar een trein ook altijd te laat is.

Ik moet er direct bij zeggen dat er inderdaad mensen zijn die een treinverbinding hebben dat met structurele problemen kampt. Bij mij zelf denk ik dan: beste als je trein altijd te laat is, neem dan toch gewoon de auto …

2 weken terug heb ik eens enkele dagen de wagen genomen om te gaan werken. Gewoon omdat het kan en op die dagen ook een beetje een voordeel had. Maar misschien eerst eens even mijn normale ritten meegeven:

Met de trein vertrek ik even na 6 uur in de ochtend en sta ik, als de trein op tijd is, binnen het uur op de werkvloer. Ik heb een directe verbinding en moet dus gelukkig geen aansluiting halen. Met de wagen doe ik er volgens de gemiddelde routeplanner even lang over. Op gebied van tijd zal ik dus in theorie nooit winst maken met het ene of het andere vervoermiddel.

Ik heb wel het geluk dat door de vroege uren ik net aan het begin van het spitsuur zit. De trein die ik neem (zowel ochtend als avond) heeft bijna nooit vertraging, ik verlies gemiddeld per week misschien 15 minuten met de trein.

Neem ik daarentegen de wagen dan verlies ik meer tijd per dag. In de ochtend merk je rond half 7 al het vertragende effect rond Antwerpen waarin je elke dag tijd verliest. Zowel de flessenhals in Ranst waar 2 snelwegen samenkomen als bij de aansluiting met de ring verliest een mens al snel 10 minuten, en dan gebeuren er gelukkig nog geen ongelukken. Ook ’s avonds rond half 5 zit je met identiek hetzelfde scenario. Door de drukte op de Antwerpse ring verlies ik ook ’s avonds daar een tiental minuten zolang er niets ernstigs gebeurd.

2 weken terug heb ik evenwel eens andere werkuren gehad. Ik heb ’s avonds eens een uurtje langer gewerkt. Ik rij in Mechelen de snelweg op en stond al direct stil. Vanwege een ongeval heb ik daar een klein half uur verloren. Ook op de Antwerpse ring ging alles stapvoets met nog eens een gelijkaardige vertraging tot gevolg. Bijna 2 uur onderweg ipv 1 gewoon omdat ik 1 uur langer heb gewerkt.

En zelfs wanneer het rustig op de baan is kan het tegen zitten. De volgende dag moest ik vroeger op het werk zijn, goed op tijd vertrokken. Ik rij de snelweg op en heb tot in Antwerpen niet sneller dan 90 kunnen rijden. Vanwege het weinige verkeer vonden vrachtwagenchauffeurs er niets beter op dan elkaar overal in te halen en de weinige auto’s op de baan zo maar op te houden. Dus opnieuw wat tijd verloren.

Ach, alles heeft zijn voor- en nadelen. In de wagen zet je de radio op en zing je lekker luidop mee. Neem ik de trein dan heb ik mijn krant gelezen tegen dat ik aankom op het werk. Uiteindelijk hangt het beste vervoermiddel vooral af van je persoonlijke situatie. Ik heb geluk met een woning en werk vlak naast stations. Maar de volgende keer dat een trein wat vertraging heeft, begin dan niet direct te vloeken op weeral een vertraging, maar bedenk dat je met de wagen niet noodzakelijk minder problemen hebt.

Volgende: Arduino snelheid 11-'13 Arduino snelheid
Volgende: UPS (koerier) Failed 02-'13 UPS (koerier) Failed

Reacties


Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 2 mei 2013 10:03

Ik moet ook regelmatig richting Mechelen. Ik doe dit steeds met de wagen. Wanneer er geen ongevallen zijn, kan ik van uit Wetteren op 50 min in Mechelen zijn. Dat is dan via de Ring en E19.

Vorige week en de week daarvoor was echter uitzonderlijk op het vlak van ongevallen en werkzaamheden (E34), dus dan was het ook een ramp. (Vrijdag 2u).

Door Tweakers user Damic, donderdag 2 mei 2013 10:04

Tja met de trein altijd reizen :p

offtopic: mijn titel was "Tijdelijk elektrotechnicus voertuigen en installaties" :) of afgekort "tijd. el. v- en i" anders kregen ze het niet op de vrijkaarten :9 jij zit in de WIE zeker?

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 mei 2013 23:58]


Door Tweakers user cantate, donderdag 2 mei 2013 10:51

Ik reis tussen Zaandam en Delft(zuid), daarbij moet ik dus over de "altijd drukke" ring A10 (Amsterdam voor de onbekenden) en dan vervolgens de A4 af naar delft.

Ik heb dit 2 jaar met de auto gedaan, slechts één keer deed ik er deur naar deur iets van 105 minuten over(ongeluk op A4). meestal ligt dit tussen de 45(filevrij) en 65 minuten(file op ring). De treinreis zelf duurt volgens de planner 68 minuten, en dan nog aan beide stations zeg, 10 minuten fietsen incl opslot zetten en inchecken. 88 minuten.

Ik reis soms in het weekend, soms in de spits, maar structureel blijf ik het met de auto sneller doen, ondanks de file op de ring. Met de trein daarentegen, maandagavond mijn overstap gemist door vertraging, en was mijn treinreis met 35 minuten verlengd.

Ik zeg niet dat de trein slecht is, maar de flexibiliteit van een auto (het even kunnen stoppen om een broodje te eten, een andere route nemen, van deur tot deur reizen, vooral met slecht weer aantrekkelijk) is toch wel interessant. :)

Door Tweakers user kaasplank1, donderdag 2 mei 2013 10:54

wat ik merkte met mijn eindeloze getreinreis, was dat als je te laat komt dan ook gelijk heel veel, vaak sprong er dan iemand voor de trein en om dat allemaal weer op te ruimen, kost gewoon veel tijd. Het traject rotterdam-eindhoven reed eigenlijk bijna altijd wel op tijd.

Door Tweakers user boomr, donderdag 2 mei 2013 11:45

Ik heb veel slechte ervaringen met de NS. Toen ik bij mijn vorige baan begon en nog in geldrop woonde had ik ook het goede voornemen om de trein te pakken. Met de fiets naar het station in Geldrop, stoptrein naar station Eindhoven en interciry naar tilburg. Voor de overstap in Eindhoven had ik smorgens 5 minuten. Helaas was het zo dat na 4 weken de trein ELKE DAG te laat aan kwam op station eindhoven zodat ik ELKE dag mijn aansluiting miste en ELKE dag en een half uur moest wachten op de volgende trein! Klachten bij de ns neergelegd, niets mee gedaan! Na 4 maanden alleen maar gezeik met de trein ben ik overgestapt op mijn autotje om me dagelijks naar tilburg te brengen. Dit scheelde mijn veel tijd en nog veel meer frustratie!

Nu bij mijn nieuwe baan ongeveer 4 jaar verder werk en woon ik beide in Eindhoven. Kan niet beter dus. Helaas moet ik soms (ongeveer eens in de 2 weken) een dagje naar Arnhem om daar wat te vergaderen, koffie drinken etc. De afgelopen 6 keer dat ik daar naartoe ben gegaan is er op de heen of terugweg wat misgegaan! Gezien hier ook een overstap in zit kost mij dit minimaal een half uur met een uitschieter naar 2 uur (ik geloofde het zelf ook niet maar het is echt serieus 2 uur!!!). Ik haat de NS! in sommige gevallen kunnen ze er niets aan doen maar in de meeste gevallen is er niets of weinig aan de hand en loopt er van alles in het honderd! Ben het echt helemaal beu met die partij en overweeg nu om voortaan ook lekker de auto richting arnhem te pakken.

Door Tweakers user sys64738, donderdag 2 mei 2013 11:47

Ik reis meestal met de auto omdat dat vaak het praktischt en snelst is voor mijn werk. Maar als de trein ongeveer even snel is, doe mij dan maar de trein.

Ik hou erg van autorijden maar een uurtje in de trein is gewoon een soort vrije tijd (boekje lezen, series/film kijken). Hangt uiteraard wel af van de drukte in je trein en het aantal overstaps. Maar ik heb jaar langs Uitgeest - Den Haag gedaan en dat was prima.

Door Tweakers user onok, donderdag 2 mei 2013 11:56

In Nederland is het in de randstad ook vaker zo dat de trein sneller is. Er rijden vaker treinen en er zijn meer verbindingen. Maar in de rest van het land is de auto bijna altijd sneller, zelfs in de spits. Het hangt er ook sterk vanaf waar je precies naartoe moet. Als je naast een station werkt is de trein bijna altijd sneller. Maar in alle andere gevallen... forget it.

Door Tweakers user Khaine, donderdag 2 mei 2013 12:28

@onok: Vaak maar gelukkig niet altijd.

Ter illustratie, er kwam een tijd geleden een website waar je kon uitrekenen of het OV voor jouw een reele optie is/was. Lang verhaal kort: ik doe er nu 30 minuten over met de auto zonder files.
Met de trein (en divers ander OV) kost dezelfde rit mij 1 uur en 15 minuten zonder vertraging en met ideale aansluiting. Ik woon en werk net binnen de randstad.

Ik heb wel 3 jaar dag-in dag-uit met de trein gereisd, dus weet ongeveer wel wat de frustratie's zijn. En ja, ik snap ook niet hoe de misplanning/communicatie soms zo groot kan zijn.

Door Tweakers user TenTimes, donderdag 2 mei 2013 12:52

Ik wou dat ik de auto kon pakken, maar vanwege slecht zicht zal ik tot de auto's zichzelf kunnen besturen en er rijbewijzen komen waar je dit mee mag (volgens Duitse kenner over 15 jaar ongeveer), altijd met de trein moeten. Daarom heb ik maar een vouwfiets gekocht om een beetje flexibeler te zijn.

Ik moet zeggen dat het allemaal wel mee valt en heb maar een enkele keer per maand in de winter echt veel vertraging.

Het grote probleem voor mij is het zoeken naar een nieuwe baan waar ik met de trein/fiets kan komen. Ik woon zelf in Tilburg Reeshof (wijk met eigen station) en ik kreeg een nieuwe baan met veel potentie aangeboden in Raamsdonksveer. Bleek het met trein/bus bijna 2 uur te duren om daar te komen en dezelfde tijd voor terug. Fietsen ging al sneller(!) want daar zou ik een uur en een kwartier mee bezig zijn. Auto zou me maar 20 minuten kosten.... Uiteindelijk de baan maar af moeten slaan omdat dit niet te doen zou zijn.

Daarom hoop ik altijd dat het maar beter gaat met het op tijd rijden want ik zit de komende 15 jaar waarschijnlijk nog wel aan de NS vast.

Door Tweakers user IStealYourGun, donderdag 2 mei 2013 13:38

Als ik met de wagen naar mijn werk ga doe ik er 20 á 30 min over. Met de trein 1u tot 1u30 Toch gaat mijn voorkeur uit naar de trein (en bus) omdat die minder stresserend is.
Ach, alles heeft zijn voor- en nadelen. In de wagen zet je de radio op en zing je lekker luidop mee. Neem ik de trein dan heb ik mijn krant gelezen tegen dat ik aankom op het werk.
Zo is het voor mij dus ook, nu moet ik wel zeggen dat mijn verbinding super is. Zelden heb ik vertraging en als ik die heb dan is het maximum 5 minutjes. Er zijn hier en daar wel enkele lijnen waar er problemen mee zijn, maar mensen klagen in België veel te veel over de trein. Zeker in verhouding tot Nederland doen we het niet slecht.

Door Tweakers user Blasterxp, donderdag 2 mei 2013 19:44

Na 17 keer racen naar de trein, en 5 keer de bedoelde trein gemist te hebben, dacht ik: ik wil die stress helemaal niet. Rot op, mijn auto gaat wanneer ik ga.

Trein, no go.

Door Tweakers user marcop23, donderdag 2 mei 2013 20:25

@IStealYourGun
In Nederland ligt het er ook maar aan waar je met de trein gaat hoor. Ik woon in het noorden van Nederland, met een Arriva lijntje. Als je werk/school een beetje in de buurt van een van de stations zit, is de trein (zeker in de spits) gewoon sneller. Meestal geen vertraging, soms 5 - 10min, maar dan is het nog evensnel in vergelijking met de auto. Dit mede de provinciale weg waar je maar 80 mag, met 65 rotondes en 60 km/h kruisingen en degelijke.

Door Tweakers user Amanoo, donderdag 2 mei 2013 21:16

Ik ga er altijd van uit dat elke reis met meer afstand dan Enschede-Almelo vertraging oplevert (of dat er iets anders gebeurt, al meerdere malen moest de trein stoppen tussen twee stations omdat iemand de trein voor ons een knuffel had gegeven, en zo nog wel meer plotselingen fiasco's). Op zijn bontst was ik een keer 5-6 uur bezig om naar Castricum te kunnen komen. En auto gaat voorlopig niet, ik heb geen tijd en geld voor een rijbewijs, laat staan dat ik me een auto kan veroorloven die niet meteen van ellende uit elkaar valt. Als 20-jarige zijnde mag ik überhaupt pas sinds 2 jaar er mee bezig zijn, dus bepaald veel kansen om toch op de auto over te stappen heb ik nog niet gehad.

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 mei 2013 21:20]


Door Tweakers user weebl15, donderdag 2 mei 2013 23:41

Amanoo schreef op donderdag 02 mei 2013 @ 21:16:
Ik ga er altijd van uit dat elke reis met meer afstand dan Enschede-Almelo vertraging oplevert (of dat er iets anders gebeurt, al meerdere malen moest de trein stoppen tussen twee stations omdat iemand de trein voor ons een knuffel had gegeven, en zo nog wel meer plotselingen fiasco's). Op zijn bontst was ik een keer 5-6 uur bezig om naar Castricum te kunnen komen. En auto gaat voorlopig niet, ik heb geen tijd en geld voor een rijbewijs, laat staan dat ik me een auto kan veroorloven die niet meteen van ellende uit elkaar valt. Als 20-jarige zijnde mag ik überhaupt pas sinds 2 jaar er mee bezig zijn, dus bepaald veel kansen om toch op de auto over te stappen heb ik nog niet gehad.
A1 rijbewijs en 125cc motortje halen. :*)

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 3 mei 2013 07:16

Blasterxp schreef op donderdag 02 mei 2013 @ 19:44:
Na 17 keer racen naar de trein, en 5 keer de bedoelde trein gemist te hebben, dacht ik: ik wil die stress helemaal niet. Rot op, mijn auto gaat wanneer ik ga.

Trein, no go.
Mijn punt is dus dat de wagen even stresserend kan zijn. Ik prefereer mijn trein boven de wagen gewoon omdat ik niet elke dag opnieuw in die file wil staan.

Maar zoals hier al door meerdere mensen aangehaald, het ideale vervoermiddel hangt af van het traject en de omstandigheden en niet zozeer van het middel zelf.

Door Tweakers user Gunirus, vrijdag 3 mei 2013 08:55

Ik erger me persoonlijk aan het feit dat veel treinen richting Brussel systematisch veewagen zijn én vertraging hebben. Als een trein elke dag vertraging heeft verwacht ik dat in de dienstregeling. Het is niet dat het spoor de ene dag zoveel drukker is dan de andere, er rijden elke dag dezelfde treinen op. Wat ik al een aantal keren bij de NMBS gehoord heb, namelijk "vertraging wegens druk treinverkeer" is complete bullshit.

Door Tweakers user Precision, vrijdag 3 mei 2013 09:12

@Gunirus, klopt voor personenvervoer maar niet voor goederentransport wat hetzelfde spoorwegennet gebruikt.

Ik kan enkel maar een tomtom live traffic gps aanraden aan iedereen. Geeft mooi aan als er een file is en komt af met een alternatieve route, ik ben er althans tevreden over. Een Belg die elke dag Brugge - Antwerpen Linkeroever (Sint-Anna) doet.

Door Tweakers user Gunirus, vrijdag 3 mei 2013 09:24

Precision schreef op vrijdag 03 mei 2013 @ 09:12:
@Gunirus, klopt voor personenvervoer maar niet voor goederentransport wat hetzelfde spoorwegennet gebruikt.
Dan nog gaat het over vertragingen die zich _elke_ dag enkel in de spits voordoen. Neem dat gewoon op in je dienstregeling en ik zeik niet. Als je beweert dat je me ergens heen kan brengen binnen een bepaalde tijdspanne, dan verwacht ik het ook.

Door Tweakers user Arokh, vrijdag 3 mei 2013 09:47

het is voor iedereen inderdaad een persoonlijke afweging wanneer de trein interessant is.

Ik woonde in Groningen en moest elke week naar Leiden, en op dat traject (met 1 overstap) vond ik de trein heel erg prettig. De koplopers zijn prettige treinen, je kunt even naar toilet, en kwam iemand langs met koffie etc. Dus ik relaxte er wel van :-)

Nu woon ik in Emmeloord, en werk in Amsterdam en dat is een heeel ander verhaal.

Met de auto doe ik er nu in de ochtend zo'n 1:15 uur over (buiten spits 45 minuten).
Met OV moet ik om 6:25 vertrekken om om 9:00 op mijn werk te kunnen zijn! Dat is toch eventjes 2-en-een-half uur reizen en wachten bij elkaar. Hoe erg de files ook zijn, ik ga er met de auto nooooit zo lang over doen om er te komen.

Probleem: ALS je voor overheid werkt willen ze nog wel eens heel moeilijk doen over kilometer vergoeding.

Ik kreeg een baan aangeboden in Leeuwarden, en moest dagelijks om 9:00 beginnen. (verhuizen is geen optie ivm werk van mijn vrouw)
Met de auto is dat 45 minuten rijden (als je files hebt eens een keer 60 minuten rijden)
Met OV moet ik om 6:57 de deur uit, dus doe ik er zo'n 2 uur over. En dan moet je nog vaak overstappen ook, met kans op extra vertraging (1 overstap is maar 4 minuten). In de praktijk dus waarschijnlijk 2-uur-en-30-minuten :-)
Terwijl met de auto nog steeds korter dan een uur is.

Maar ja, de overheid vergoed (bij mij) alleen OV, dus met de auto zou ik volledig zelf moeten betalen en dan kost het me 450 euro per maand (18 cent p/km). (Let wel, OV kost ook 450 euro per maand in totaal, dus daar zitten de kosten niet in (en een OV-jaarkaart met alle bussen erbij kost nog meer)...

Ik heb de baan moeten laten schieten omdat er geen ruimte voor een compromis was...

Door Tweakers user Admiral Freebee, maandag 6 mei 2013 09:06

Ik neem ook vrijwel dagelijks de trein in België, en een beetje vertraging is inderdaad niet erg. Van zodra je een overstap moet halen, wordt dat beetje vertraging meestal wel ineens véél vertraging omdat je de eerstvolgende overstap mist. En dan is het naar sommige bestemmingen best wel lang wachten tot de volgende trein komt.

Bovendien merk je echt dat sommige lijnen minder prioriteit hebben dan andere. De eerstvolgende aansluitende trein die mijn vriendin neemt (omdat ze de eerste aansluiting vrijwel altijd mist door dat beetje vertraging) is meestal 15 minuten te laat. Dan kom je in totaal wel met een half uur vertraging aan.

De auto is niet voor elke rit een mooie oplossing. Ik zou er gemiddeld gezien een klein beetje tijd mee winnen, maar je hebt ook met de auto kans op onvoorziene (extra) vertraging door een ongeluk of extra drukte. Bovendien moet je dan ook een (extra) auto afschaffen als je partner niet in dezelfde buurt werkt.

Door Tweakers user CJ_Latitude, maandag 6 mei 2013 16:35

Ik rij al 3+ jaar dagelijks met plezier van Enschede naar Deventer en terug.
Voordeel dat Enschede een eindstation is: op de heenweg letterlijk nog nooit vertraging gehad, behalve die 2 keer dat iemand voor de trein was gesprongen.

Terugweg iets meer vertraging, maar dan heb je het over 3 keer per jaar dat dit meer dan 15 minuten is.

Inderdaad erg afhankelijk van traject.

Reageren is niet meer mogelijk