Staking 3/10

Door Blokker_1999 op zaterdag 29 september 2012 17:40 - Reacties (17)
Categorie: Werk, Views: 3.280

“Het is weer van dat” zullen velen mensen gedacht hebben. “Ze gaan weer staken bij de spoorwegen”. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft inderdaad opgeroepen tot een 24 uren staking van 02/10 22:00 tot 03/10 22:00.

Maar waarom nu eigenlijk? Je hoort in de pers een hele hoop dingen, maar de meeste draaien om ons statuut, of ťťn van onze CEOs heeft vandaag nog laten verstaan dat de vakbonden willen vasthouden aan hun macht. Als dat het geval was dan zouden de niet erkende bonden deze actie veroordelen in plaats van steunen.

In 2005 werd de toenmalige NMBS opgesplitst in 3 bedrijven. De reden hiervoor is eenvoudig: Europa. Europa wenste de genationaliseerde maatschappijen binnen Europa voor te bereiden op de privatisering van het spoorwegvervoer. Hiervoor moest er een scheiding komen tussen infrastructuur en vervoersmaatschappij. Heeft Europa gevraagd om infra en vervoer totaal te splitsen? Neen, tot op heden bestaat deze eis niet. Neem bijvoorbeeld Duitsland waarbij de twee nog altijd bij 1 bedrijf horen. Wat er eenvoudig gezegd wel moest gebeuren is een boekhoudkundige scheiding en een objectieve toekenning van de zogenaamde rijpaden. Iets wat perfect kan verwezenlijkt worden door 1 firma.

Toch koos men ervoor om in BelgiŽ de splitsing volledig door te voeren en vanwege de vele protesten van de vakbonden een overkoepelende holding te maken die het beheer van het personeel op zich zou nemen, het beheer van de grootste stations en een visie zou uitstippelen voor de toekomst. Bijkomend voordeel voor de politiek is dat er hierdoor ook meer posten ontstaan voor politieke benoemingen en men dus eenvoudiger vrienden kan droppen op een goedbetaalde positie.

Deze structuur is 1 van de grootste blunders ooit gebleken. Vanuit de holding, die als brug moet dienen voor de 2 anderen, word te weinig gestuurd. De CEOs van de NMBS en Infrabel kunnen slechts met moeite door eenzelfde deur. Diensten die vroeger naast elkaar zaten en die ook vandaag nog veel met elkaar zouden moeten kunnen communiceren heeft men ver uit elkaar gezet met meerdere lagen ertussen om communicatie te bemoeilijken en ook bevoegdheden zijn niet altijd even duidelijk gedefinieerd waardoor het eenvoudiger word om de schuld naar elkaar toe te schuiven.

Omdat deze structuur dus niet werkt en alleen maar veel kost wil men dus gaan hervormen. En dan wil men dus gewoon de holding afschaffen. Het enige en weinige bindmiddel dat de 2 firma’s nog een beetje doet samenwerken zou dus verdwijnen. En dat is dan ook hetgene waartegen actie wordt gevoerd. We moeten de diensten die samen horen te werken terug samen te zetten en niet die laatste telefoondraad ertussen door te knippen. We moeten die overvloed aan CEOs en directeurs wegsaneren en het gezond verstand laten terugkeren. Het ‘waterhoofd’ van de NMBS moet gedraineerd worden.

Want wat weten de meeste mensen niet, de holding zal inderdaad verdwijnen, maar niet helemaal. In de plaats komt een light versie. Ah ja, want personeelsbeheer wenst men nog altijd centraal houden. En wat bereiken we daar nu mee? Niet veel.

De structuur gaat er dus al niet op vooruit. Kijken we dan ook nog eens naar de toekomst dan zien we nog meer donderwolken. Zowat elke activiteit die winstgevend is vandaag zou bij Infrabel komen zitten. De verlieslatende activiteiten komen bij de NMBS terecht, samen met de schuldberg die in de laatste 7 jaar weer is opgebouwd. Uiteindelijk zal deze schuldberg teveel worden voor de NMBS en zal men deze failliet laten gaan. In liberale hoek denkt men nu al: hoe sneller, hoe beter. NMBS failliet zou beteken dat men eindelijk alles kan overlaten aan een private firma.

Zal de klant daar beter van worden? Ik denk het niet. Kijken we even naar NL dan wenst men daar net de omgekeerde beweging te maken, de opsplitsing ongedaan maken. Ook in het VK zijn er vele mensen die terugdenken aan die goede oude tijd. Privatisering van een spoorwegbedrijf is nergens ooit goed gegaan. Kijken we naar de VSA, toch het meest geliberaliseerde land ter wereld lijkt mij, dan zien we dat ook daar het passagiersvervoer door een overheidsbedrijf wordt verzorgd.
Ivo Mechels van Test-Aankoop lanceerde afgelopen week ook 2 tweets ivm de aankomende staking
Bericht ad bonden ivm #treinstaking: dreig met betaalstaking, dan blijven treinen rijden & geraken 100.000'en werknemers zoals u op hun werk
Staken is een recht en geen plicht. Een vakbond kan niemand verplichten van actie te voeren en een betaalstaking is dus gedoemd om te mislukken. Een treinbegeleider zou er inderdaad voor kunnen kiezen om die dag niet te controleren, maar er zullen er sowieso zijn die toch hun taak willen uitvoeren. Daarnaast zijn er ook mensen die deel uitmaken van bijzondere controlebrigades. Wat moeten zij op zo een dag doen als zij geen actie wensen te voeren?

Ook de gewone reiziger zal het worst wezen. De meeste pendelaars rijden met een abonnement. Zij hebben dus al op voorhand betaald. Integendeel, zij gaan net meer last ondervinden. Op zo een dag ga je een hele hoop dagjesmensen tegenkomen die “gratis” met de trein willen rijden en dus ook tijdens diezelfde avondspits allemaal terug naar huis moeten. De overvolle treinen dus nog voller en die dagjesmensen mogelijk ontevreden omdat ze er nog een boete bovenop hebben gekregen voor zwartrijden.
Bericht a Magnette ivm #treinstaking: wanneer wordt eindelijk bepaald wat moet verstaan worden onder minimum dienstverlening? Graag tg 3/10.
Hier heb je hem weer. De minimale dienstverlening. Als je een treinreiziger kent, vraag hem eens wat hij/zij zou verstaan onder een minimale dienstverlening. Kans is groot dat je iets terugkrijgt in het genre van “interesseert me niet, zolang mijn trein maar rijd”. En daar heb je direct het grote probleem met minimale dienstverlening. Ik heb een collega horen voorstellen: weekenddienst. Inderdaad, in het weekend rijden er minder treinen, maar kan je dat ook een minimumdienst noemen? Ik betwijfel het. Bijkomend acht ik de kans zeer klein dat je voldoende vrijwilligers gaat vinden die op zo een dag willen gaan werken, moet je voor die weekend dienst nog mensen gaan verplichten om te werken.

Je zou de diensten nog verder kunnen uithollen door te zeggen dat er enkel treinen gaan rijden tussen de grote steden, maar in een verstedelijkte regio zoals Vlaanderen betekend dat voor vele pendelaars grote problemen.

Bijkomend, ik gruwel altijd als ik de beelden zie in Parijs op stakingsdagen van de SNCF. Die perrons zien zo zwart van het volk voor die ene trein die dan wel zal rijden dat het mij telkens verbaasd dat daar geen ongelukken gebeuren.

Wanneer de kerntaak van het bedrijf eruit bestaat om mensen en goederen te vervoeren van punt A naar punt B dan is je grootste wapen net het verhinderen van deze activiteit. Ontneem je dat recht dan ontneem je in de basis het recht op staken.
Ik ga er volledig mee akkoord dat staken nooit goed is, voor niemand. Niet voor de gedupeerde klanten en ook niet voor de gedupeerde collega’s. Ik had vanuit de vakbonden dan ook iets meer terughoudendheid verwacht naast alternatieve acties. Temeer daar de heer Digneffe, leider van het ACOD – grootste vakbond binnen de spoorweggroep, enkele weken terug in de krant nog heeft laten optekenen dat er de laatste jaren te veel en te snel is gestaakt en men deze keer ging proberen de reiziger te sparen. Zoveel voor zijn belofte.

Ik sta voor 1 keer dan ook achter het standpunt van de bonden ook al kan ik niet akkoord gaan met het feit dat men zo snel naar het stakingswapen grijpt.
En ja, ook ditmaal geen Sania, de follow up van die saga zal voor in de loop van volgende week zijn.

Volgende: The End (10) 09-'12 The End (10)
Volgende: Start 09-'12 Start

Reacties


Door Tweakers user masauri, zaterdag 29 september 2012 17:48

Mooi verwoord, ik kan me wel achter je betoog vinden en vind het het schande dat men zo snel staakt.
Uiteindelijk raak je altijd de gewone mens hiermee.
De fout terug draaien met kans op ontslag zullen ze niet snel doen, vandaar dus failliet laten gaan en zo snel mogelijk.
Privatisering dan?
Nee liever niet, waarom niet? Daarvoor kijk ik naar de ov chipkaart.
Tis wat, ben ik blij dat ik amper meer de trein nodig heb.

Door Tweakers user IStealYourGun, zaterdag 29 september 2012 18:11

Ik kan enkel een +1 geven. De motivatie van de staking is zeker goed, maar de timing is gewoon te vroeg en zal vermoedelijk maar weinig aan de situatie veranderen. Je moet als vakbond, naast je personeel, ook de publieke opinie overtuigen en dat doet de vakbond veel te weinig.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 29 september 2012 18:14

Te vroeg zou ik actie niet durven noemen. De onderhandellingen lopen ondertussen al 5 maanden. Alleen de keuze voor staking is foutief. Het is tijd voor actie, maar ik zie zelf niet direct in welke actie er dan wel gevoerd moet worden. Collega stelde voor een langzaam aan actie. Laat heel het verkeer in het honderd lopen. Reiziger gefrustreerd misschien, maar hij geraakt wel waar hij moet zijn.

enneh, sorry voor de lange tekst ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 september 2012 18:16]


Door Tweakers user IStealYourGun, zaterdag 29 september 2012 18:59

Een goede start van een actie is de mensen informeren. Zelfs onder het eigen NMBS personeel zijn er mensen die niet doorhebben waarover het exact gaat. Kijk naar de Transport sector, de vakbonden zijn daar al van vorig jaar bezig met de mensen te informeren en deze week hebben ze voor het eerst echt een (kleine) actie gevoerd.

Dat zou de NMBS ook beter doen. Begin met te informeren en een kleine actie, waarom geen staking op zaterdag of zondag? Mensen zijn minder geÔrriteerd en zullen makkelijker open staan voor informatie.

Nog een alternatief: Een stiptheidsactie.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 29 september 2012 19:22

Enkele weken terug werden er in de grote stations door het gemeenschappelijk vakbondsfront pamfletten uitgedeeld aan de reizigers.

Heb ooit ook eens aan de vakbond laten weten dat ik het niet vinden kan dat we altijd in de pers moeten vernemen dat er gestaakt zal worden. Het antwoord dat ik terugkreeg: da is omda ge nie gesyndiceerd zijt ... . De pamfletten naar het personeel zouden normaalgezien maandag moeten toekomen overal.

En staken in het weekend? Waarom een 1-dags actie houden op een dag dat het overgrote deel van het personeel niet werkt?

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 29 september 2012 19:54

mooi verwoord, maar vind je zelf niet dat het de plicht is dat er iets bestaat als OV.. en dat je blinde benno die overduidelijk geen auto kan rijden mag beletten op zijn werk te kunnen komen, weegt jullie recht op staking echt zwaarder dan zijn recht op arbeid en inkomen.

ik weet het niet, maar ik kan doorgaans weinig respect opbrengen voor mensen die meer veroorzaken dan alleen een boel ongemak. en niet op je werk, of in het ziekenhuis kunnen komen is voor mij toch wel iets meer dan een beetje ongemak.

laten we eerlijk zijn het ov presteerd kut, en dat betekend dat voornamelijk de zwakken in de samenleving daar gebruik van maken, als je de mogelijkheden hebt om anders te reizen dan doe je dat met graagte.

dat jullie liever met een man of 1000 gaan bbqen in de achtertuin van betrokken beleidsmedewerkers. maak troep zoveel je wilt, zet giga irritante muziekjes op tijdens het rijzen, rij desnoods met geen enkele trein op tijd...

maar je kunt mensen niet het recht ontnemen om te komen waar ze moeten zijn.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 september 2012 19:57]


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 29 september 2012 20:23

ow en trouwens wat denk je van die mensen die een vliegtuig moeten halen, en een maand geleden al hun tickets hebben geboek op CRL charlois airport... nee - die domme kut belgen houden enkel rekening met zichzelf. net als de NS hier...

de reizigers zouden eens wat koppen in moeten hameren, als ik de kans krijg doe ik dat misschien ook wel..

Door Tweakers user B-ware, zaterdag 29 september 2012 20:26

i-chat schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 20:23:
ow en trouwens wat denk je van die mensen die een vliegtuig moeten halen, en een maand geleden al hun tickets hebben geboek op CRL charlois airport... nee - die domme kut belgen houden enkel rekening met zichzelf. net als de NS hier...

de reizigers zouden eens wat koppen in moeten hameren, als ik de kans krijg doe ik dat misschien ook wel..
ik vraag me dan af hoe je op zo'n beschaafde manier kan reageren (weeral kut-Belgen, hebben we jou iets verkeerds gedaan ?!?) en ik vraag me af hoe jij zou reageren als je jou bedrijf waar je met alle plezier en liefde voor werkt ziet kapot gaan door de politiek en de zoveel CEO's die enkel maar aan hun eigenbelang werken...! zou jij dan ook geen actie ondernemen of ga je het enkel over je laten gaan...?

Door Tweakers user IStealYourGun, zaterdag 29 september 2012 20:56

Blokker_1999 schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 19:22:
En staken in het weekend? Waarom een 1-dags actie houden op een dag dat het overgrote deel van het personeel niet werkt?
Omdat je daarmee publiciteit krijgt zonder mensen te irriteren. Een mooie eerste stap die je later kan worden opgevolgd door een staking in de week. En pamfletjes afroepen is leuk,, maar ik heb er geen gekregen, net als 90% van de andere reizigers en er zullen maar weinig de moeite doen om zelf uit te zoeken hoe het zit. Nogmaals, kijk naar de transport sector, die hebben een jaar lang bezig geweest met mensen te informeren via diverse kanalen. Flyers, televisie, debatten, op cafť.
i-chat schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 19:54:
laten we eerlijk zijn het ov presteerd kut, en dat betekend dat voornamelijk de zwakken in de samenleving daar gebruik van maken, als je de mogelijkheden hebt om anders te reizen dan doe je dat met graagte.
Gros de mensen die de trein nemen zijn student of werkmensen. Ze behoren niet tot de zwakken van de samenleving maar nemen de trein voor diverse redenen.
i-chat schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 20:23:
nee - die domme kut belgen houden enkel rekening met zichzelf.
Alsof een stakende Nederland ook maar ťťn fuck geeft om een Belg...
Beter, alsof Nederland een fuck geeft om BelgiŽ... Zegt het verdiepen van de Westerschelde u iets...

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 29 september 2012 20:57

wat ik zou doen hangt af van de situatie, maar ik zou iig NIET kiezen om die blinde jan, zijn enige mogelijkheid tot vervoer te ontnemen, ik zou ook niet de internationale reiziger in de kont pakken, die al meer dan een maand geleden zijn tickets heeft gereserveerd en nu dus met geen mogelijkheid op de luchthaven van vertrek kan komen...

wat jullie mij en alle andere mensen die 100% van jullie afhankelijk zijn gaan aandoen is een schande, we praten hier niet over een bedrijfje dat TV's maakt, of rolexen repareerd, we praten niet over een bedrijf dat luxe goederen leverd.

we praten over een NUTS voorziening, welliswaar uitgevoerd door een private partij ...

maar zou jij het accepteren als mensen van het electriciteits bedrijf de generatoren zouden afzetten, het hele land zonder stroom, ik gok dat jij dan ook moord en brand zou schreeuwen...

nu moet mijn begeleider een extra vrije dag nemen omdat ik niet alleen kan/mag vliegen... moet er op stel en sprong een hotel gevonden worden omdat we die dag niet naar de luchthaven kunnen, ga JIJ dat betalen?

met je we kunnen niemand dwingen om te gaan werken, ga toch weg man, er zijn HEEL veel acties mogelijk, en ook heel veel mogelijkheden om zowel reizigers als bazen flink te pesten. maar dit gaat gewoon te ver...

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 september 2012 20:59]


Door Tweakers user Damic, zaterdag 29 september 2012 22:01

Vervoer is geen nuts voorziening, elektriciteit/water en gas zijn nuts voorzieningen. Internationale treinen (ICE/Eurostar/Thalys) rijden, zoek een goede gebuur of een "taxi" die je naar de lucht haven of station kan brengen.

Door Tweakers user Alex), zaterdag 29 september 2012 22:36

Even hierop inhaken:
Kijken we even naar NL dan wenst men daar net de omgekeerde beweging te maken, de opsplitsing ongedaan maken.
Dit is niet helemaal waar. Het klopt dat iemand een aantal maanden terug vroeg om "ProRail weer bij NS te voegen", maar de persoon in kwestie is Bert Meerstadt - de huidige CEO van NS die al vaker heeft laten merken vooral uit te zijn op een monopoliepositie voor zijn bedrijf.

Daarnaast is er dan weliswaar de SP die hetzelfde riep, maar die politieke partij is sowieso niet serieus te nemen - we hebben allemaal nog wel een idee bij hoe het vroeger in de Sovjet-Unie was. Dat wil bijna niemand. :)

Afgezien van Meerstadt en de SP is er niemand die het een goed idee vindt om de splitsing terug te draaien. Sterker nog: de splitsing zoals die in Nederland heeft plaatsgevonden zal in de toekomst ook in meer andere Europese landen te vinden zijn. Ook de DB zal opgesplitst worden. Hou het spoornieuws maar in de gaten over het 'vierde spoorwegpakket'.

Mijns inziens moet de structuur van de NMBS en Infrabel op de schop. De Holding moet weg, en ook de Holding-light moet er niet komen. Maak beide organisaties geheel losstaand en zelf verantwoordelijk voor hun personeelsbeleid. Om te voorkomen dat er langs elkaar gewerkt wordt, zou samenwerking tussen NMBS en Infrabel in de vorm van een OCCR-achtig systeem best ingevoerd kunnen worden in BelgiŽ.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 september 2012 22:36]


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 29 september 2012 23:15

Alex) schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 22:36:
Even hierop inhaken:

Mijns inziens moet de structuur van de NMBS en Infrabel op de schop. De Holding moet weg, en ook de Holding-light moet er niet komen. Maak beide organisaties geheel losstaand en zelf verantwoordelijk voor hun personeelsbeleid. Om te voorkomen dat er langs elkaar gewerkt wordt, zou samenwerking tussen NMBS en Infrabel in de vorm van een OCCR-achtig systeem best ingevoerd kunnen worden in BelgiŽ.
ik kan er helaas even geen bron van vinden, maar ik meen in 2010 ooit gelezen te hebben dat de staat in nederland ruim 2/3 van je treinkaartje betaald, en dat de kosten voor het treinkaartje voor +/- 40% uit kosten bestaat die te maken hebben met het kaartje en de handhaving zelf (en dus niet met het feitelijke vervoer)...

totaal zou dat neerkomen op slechts zo'n 4 miljard euro om het treinvervoer geheel gratis te maken en kontroleurs in te zetten als trein bewakers. wel zou het comfort achteruit gaan, in de 2e klast en zou eerste klas betaald blijven.

maatschappelijk was het dus rendabeler om het ov gratis te maken via algemene middelen.

maar als je het dan toch zo wilt voor de grijpgrage vriendjes politiek zoals blokker dat wat mij betreft terrecht neer pent, dan graag middels eerlijke en open concurentie, en niet op zo'n marktverziekende manier zoals nu in nederland belgie en andere eu-landen.

maar hoewel ik het 100% eens ben met zijn standpunten, kun je het gewoon neit maken 100% van de diensten te staken, en al zeker niet als dat pas 4 dagen van te voren wordt verteld via een of ander blogje op tweakers.net notabene. zelfs op de ns planner staat het pas sinds NET..

een paar uur later en ik had NIETS nog kunnen regelen, en niets anders kunnen doen dan afzeggen

Door Tweakers user Alex), zaterdag 29 september 2012 23:22

ik kan er helaas even geen bron van vinden, maar ik meen in 2010 ooit gelezen te hebben dat de staat in nederland ruim 2/3 van je treinkaartje betaald, en dat de kosten voor het treinkaartje voor +/- 40% uit kosten bestaat die te maken hebben met het kaartje en de handhaving zelf (en dus niet met het feitelijke vervoer)...
Dit klopt enigszins: er gaat jaarlijks een forse smak geld richting ProRail om te betalen voor onderhoud. ProRail rekent weliswaar een gebruiksvergoeding aan alle klanten, maar dankzij deze smak geld kan deze vergoeding laag blijven.
totaal zou dat neerkomen op slechts zo'n 4 miljard euro om het treinvervoer geheel gratis te maken en kontroleurs in te zetten als trein bewakers. wel zou het comfort achteruit gaan, in de 2e klast en zou eerste klas betaald blijven.

maatschappelijk was het dus rendabeler om het ov gratis te maken via algemene middelen.
Tsja, het zou kunnen. Maar het lijkt me niet dat je dat moet willen. Dit i.v.m. de mindset die hangt rondom "ergens voor betalen": het schept verwachtingen en verplichtingen.
maar als je het dan toch zo wilt voor de grijpgrage vriendjes politiek zoals blokker dat wat mij betreft terrecht neer pent, dan graag middels eerlijke en open concurentie, en niet op zo'n marktverziekende manier zoals nu in nederland belgie en andere eu-landen.
Mee eens.
maar hoewel ik het 100% eens ben met zijn standpunten, kun je het gewoon neit maken 100% van de diensten te staken, en al zeker niet als dat pas 4 dagen van te voren wordt verteld via een of ander blogje op tweakers.net notabene. zelfs op de ns planner staat het pas sinds NET..

een paar uur later en ik had NIETS nog kunnen regelen, en niets anders kunnen doen dan afzeggen
Wederom mee eens, een staking is altijd vervelend voor reizigers. Het ziet ernaar uit dat het een staking bij zowel NMBS als Infrabel zal zijn: op 3-10 rijdt Eurostar slechts tot Lille en zijn er vervangende bussen op Brussel - Lille v.v.. Ook Thalys rijdt niet.

Jammergenoeg hebben de vakbonden in BelgiŽ geen rechtspersoonstatus, wat inhoudt dat ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden. Zou dat wel zo zijn, dan zouden er waarschijnlijk flinke schadeclaims volgen.

Door Tweakers user chime, zondag 30 september 2012 00:29

Bij de nmbs willen ze alleen maar de voordeeltjes van ambtenaar te zijn, maar voor de rest niks.

In mijn ogen kan vastbenoemd niet samenvallen met mogen staken.
Ofwel ben je vastbenoemd en beschermd, maar dient er ook een minimale dienstverlening naar de klant te zijn.
Ofwel niet en dan mag je gaan staken.

Maar als de nmbs zo blijft voort modderen dan vrees ik dat de overheid de geldkraan toch es gaat dichtdraaien. (300 euro / belg / jaar subsidie)
Want ze werken ginder:
- extreem inefficiŽnt
- ze smijten geld weg (500 miljoen euro in een SAP project - en 't is nog niet klaar)
- klantonvriendelijk
- met veel te veel managerkes
...


Die holding had nooit gemaakt mogen worden.
- De vakbonden wilden dat ding gewoon om zo hun machtsbasis / blok te behouden.
- Maar 't zorgt voor weeral extra communicatielagen tussen nmbs en infrabel
- In mijn ogen stelt het de belgische staat ook bloot aan juridische vervolging - als in 2017 ne concurrent zich op de markt wilt begeven - want 't bedrijf dat em spoortjes moet geven, is een zusterbedrijf van zijne directe concurrent.
- 't Wilt ook een eigen stempel op de zaak drukken, terwijl het dat eigenlijk ni zou mogen (vacature eisen voor onderstationchef waren zo leuk opgesteld dat infrabel niemand benoemd kreeg - 't bedrijf dat nota bene de stations beheerd en dus toch wel zal weten wie onderstationchef kan zijn en wie niet zeker ... )

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 30 september 2012 08:45

i-chat schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 19:54:
mooi verwoord, maar vind je zelf niet dat het de plicht is dat er iets bestaat als OV.. en dat je blinde benno die overduidelijk geen auto kan rijden mag beletten op zijn werk te kunnen komen, weegt jullie recht op staking echt zwaarder dan zijn recht op arbeid en inkomen.
Gelukkig dan maar dat er meer OV is dan enkel en alleen de trein. Bussen, trams en metros blijven rijden. En wat is er mis met eens alternatieve vervoersmethoden uit te testen zoals de fiets of het carpoolen?
i-chat schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 20:23:de reizigers zouden eens wat koppen in moeten hameren, als ik de kans krijg doe ik dat misschien ook wel..
en dan krijg ik ineens toch het gevoel of ik een reactie eens niet zou moeten verwijderen. Ben jij nu niet diezelfde egoÔst waarover ik eerder sprak: het maakt niet uit, zolang MIJN TREIN maar rijd.
IStealYourGun schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 20:56:
Omdat je daarmee publiciteit krijgt zonder mensen te irriteren. Een mooie eerste stap die je later kan worden opgevolgd door een staking in de week. En pamfletjes afroepen is leuk,, maar ik heb er geen gekregen, net als 90% van de andere reizigers en er zullen maar weinig de moeite doen om zelf uit te zoeken hoe het zit. Nogmaals, kijk naar de transport sector, die hebben een jaar lang bezig geweest met mensen te informeren via diverse kanalen. Flyers, televisie, debatten, op cafť.
Ik heb van de transportsector eigenlijk ook maar zeer weinig gehoord totdat ze daar ineens vorige week hun langzaamaan actie naar Brussel gingen houden. Een actie die uiteindelijk verkeersgewijs minder effect had dan zij zelf gehoopt hadden. En zoals eerder geschreven, ja ik vind het spijtig dat men direct naar de staking gaat.
i-chat schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 20:57:
wat jullie mij en alle andere mensen die 100% van jullie afhankelijk zijn gaan aandoen is een schande, we praten hier niet over een bedrijfje dat TV's maakt, of rolexen repareerd, we praten niet over een bedrijf dat luxe goederen leverd.

we praten over een NUTS voorziening, welliswaar uitgevoerd door een private partij ...

maar zou jij het accepteren als mensen van het electriciteits bedrijf de generatoren zouden afzetten, het hele land zonder stroom, ik gok dat jij dan ook moord en brand zou schreeuwen...

nu moet mijn begeleider een extra vrije dag nemen omdat ik niet alleen kan/mag vliegen... moet er op stel en sprong een hotel gevonden worden omdat we die dag niet naar de luchthaven kunnen, ga JIJ dat betalen?
we praten hier over een openbare dienstverlening, geen nutsvoorziening. Die zijn trouwens al 100% geprivatiseerd en kijk eens hoe goed het daarmee gaat, de duurste energie uit heel europa ... prachtig toch zo een privatisering.

En zoals geschreven er zijn, weliswaar minder praktische, alternatieven. De datum van de staking is dan ook meer dan op tijd aangekondigd, het stond enkele weken terug al in de krant.
chime schreef op zondag 30 september 2012 @ 00:29:
Bij de nmbs willen ze alleen maar de voordeeltjes van ambtenaar te zijn, maar voor de rest niks.
Ik zou zeggen: kom eens een dag meelopen mijnen beste, of rijd eens een dag mee met een treinbestuurder. Je zou verschieten van hoe er bij ons wel degelijk gewerkt word. De perceptie van de mensen is voor een deel verkeerd. Ja er zijn nog bastions waar je het principe van de collegas kan toepassen, maar die verdwijnen gelukkig stilletjesaan.
In mijn ogen kan vastbenoemd niet samenvallen met mogen staken.
Ofwel ben je vastbenoemd en beschermd, maar dient er ook een minimale dienstverlening naar de klant te zijn.
Ofwel niet en dan mag je gaan staken.
Alleen is niet iedereen vastbenoemd. Steeds meer en meer collegas zijn zelfs niet statutair. En ook ik als statutair medewerker ben niet meer vast benoemd voor het leven. En vast benoemt, welke garanties geeft dat? Weet je waar wij vandaag naar kijken? Sabena ... die mensen waren ook vast benoemd.
Maar als de nmbs zo blijft voort modderen dan vrees ik dat de overheid de geldkraan toch es gaat dichtdraaien. (300 euro / belg / jaar subsidie)
Want ze werken ginder:
- extreem inefficiŽnt
- ze smijten geld weg (500 miljoen euro in een SAP project - en 't is nog niet klaar)
- klantonvriendelijk
- met veel te veel managerkes
...
En waar gaat de overheid haar schulden dan op afzetten? Meer dan een kwart van onze schuld is door de overheid bij ons geparkeerd. Bijkomend zijn ze met onze pensioenkas komen halen omdat Verhofstad een begroting in evenwicht wenste.

Je spreekt over efficiŽntie, ik denk dat er maar weinig bedrijven zijn waarbij de organisatie zo strak is afgeleind als bij ons. Dat het personeel soms in de weg zit is een andere zaak. Het SAP project was noodzakelijk. Hoe lang denk je dat we nog verder hadden gekund met de vorige software? Die draaide nog op mainframes uit de jaren 80, allemaal apparte applicaties die niet samenwerken. Echt efficiŽnt, dan kan ik andere projecten opnoemen die geld verslinden en amper opbrengen. En als de klanten eens wat vriendelijker zouden zijn dan zou het personeel dat misschien ook zijn. Maar als een TBG schrik moet hebben en zichzelf moet opsluiten omdat hij/zij anders in elkaar word geslagen, verwacht dan ook niet dat hij/zij je vriendelijk zal begroeten.
Die holding had nooit gemaakt mogen worden.
- De vakbonden wilden dat ding gewoon om zo hun machtsbasis / blok te behouden.
- Maar 't zorgt voor weeral extra communicatielagen tussen nmbs en infrabel
- In mijn ogen stelt het de belgische staat ook bloot aan juridische vervolging - als in 2017 ne concurrent zich op de markt wilt begeven - want 't bedrijf dat em spoortjes moet geven, is een zusterbedrijf van zijne directe concurrent.
- 't Wilt ook een eigen stempel op de zaak drukken, terwijl het dat eigenlijk ni zou mogen (vacature eisen voor onderstationchef waren zo leuk opgesteld dat infrabel niemand benoemd kreeg - 't bedrijf dat nota bene de stations beheerd en dus toch wel zal weten wie onderstationchef kan zijn en wie niet zeker ... )
De vakbonden wilden de holding vooral voor het eenheidsstatuut van het personeel en de politiek wilde de holding voor een samenwerking te bekomen tussen de 2 bedrijven. Alleen heeft men daar zo een prutser aan het hoofd gezet die simpelweg niet durft tussenkomen. Schouppe die hoorde je nog eens maar Haek heb ik nooit gehoord, behalve als het serieus misliep
Dat infrabel een zusterbedrijf is, dat is net het hele punt. Een zusterbedrijf heeft niets te maken met zijn zuster, ze hebben alleen dezelfde eigenaar maar staan voor de rest los van elkaar. Er rijden trouwens al vele privť operatoren in BelgiŽ hť, en heb je hen ooit al horen klagen over een ongelijke behandeling? De enige klacht die er bestaat is dat Infrabel de sporen niet laat ontruimen wanneer men in de haven weer eens actie voert en de sporen bezet.
En dat de Holding een eigen stempel wenst te drukken was net de bedoeling van de holding. En niemand benoemd krijgen lijkt mij een fabeltje. Het zijn de dochter ondernemingen die personeel moeten vragen. De eisen zijn dezelfde want deze zijn vastgelegd in onze statuten! Daar staat elke graad en elke functie in omschreven alsook de vereisten waaraan de kandidaten moeten voldoen.

Door Tweakers user IStealYourGun, zondag 30 september 2012 11:36

Alex) schreef op zaterdag 29 september 2012 @ 22:36:
Daarnaast is er dan weliswaar de SP die hetzelfde riep, maar die politieke partij is sowieso niet serieus te nemen - we hebben allemaal nog wel een idee bij hoe het vroeger in de Sovjet-Unie was. Dat wil bijna niemand. :)
Nationalisering van bedrijven staat los de Sovjet-Unie en weinig westerlingen weten hoe het er daar aan toe gingen, socialisme is geen onderdeel van het leerpakket. Ik vindt sowieso dat alle basisbehoefte in zekere maten genationaliseerd moeten worden, het idee achter privatisering (dat alles goedkoper zou worden) is geheel mislukt. In tegendeel, vandaag staan we met onze rug tegen de muur en beheren bedrijven de politieke agenda.

Reageren is niet meer mogelijk