Windows 10 op een (Android) TV

Door Blokker_1999 op zaterdag 12 september 2020 10:16 - Reacties (7)
Categorie: /var, Views: 8.512

Indien je nu denkt dat ik een magische manier heb gevonden om Windows 10 op elke TV te installeren, dan moet ook ik je spijtig genoeg teleurstellen. Graag neem ik je even mee in de manieren die ik gebruik om Windows 10 weer te geven op andere apparaten.

Allereerst, hoe ben ik op het idee gekomen om deze blog te schrijven? Enkele dagen terug kwam ik een blogpost tegen op de frontpage van een medetweaker over het benaderen van Windows 10 op een Anrdoid TV. Spijtig genoeg zijn de comments onder die blogpost ondertussen verdwenen waardoor elke vorm van discussie of kritiek is uitgesloten. Hierdoor is ook mijn eigen bijdrage verwijderd en ik was daar uiteraard niet tevreden mee en fantaseerde dus even welke deuren ik zou kunnen openen om die discussie toch weer mogelijk te maken. Ik zie in deze post dan ook vooral een leuke vervanger/aanvulling op de voorgaande. Ik heb dus besloten om snel even uit te leggen hoe ik thuis Windows 10 op mijn TV breng, die in werkelijkheid een Chinese projector is met een Chinese Android 6 ROM. Daar ik zelf geen Chinees begrijp en geen zin heb om een tolk in huis te halen heb ik een alternatief gezocht en gevonden.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/JP3mFdaKmqzAJ3mL9CMbya6w.jpg
Afbeelding ter illustratie, niet mijn setup.

Ik heb mezelf een NUC aangeschaft. Je weet wel, die kleine computertjes van Intel die je netjes achter je TV kunt wegwerken als je wil. Toegegeven, dat argument klonk beter voordat ik besefte dat je dat met een projectie nu net weer niet kunt doen. Verder kocht ik in de lokale elektrozaak ook een goedkope HDMI-kabel. Voor hen die op zoek zijn naar de betere kabels, verwijs ik je graag naar dit onderwerp op GoT. Toen ik alles eenmaal in huis had, heb ik 1 kant van die kabel genomen en deze in de HDMI poort van de NUC geplaatst terwijl de andere kant van de kabel werd aangesloten op 1 van de HDMI ingangen van de projector.

Ik heb daarna op de powerknop van de afstandsbediening geduwd (wat goed dat dat soort symbolen universeel is) en na het opstarten en het op goed geluk doorlopen van die eerste menu’s, kwam ik op het home screen uit. Gelukkig werd daar heel snel duidelijk hoe ik mijn HDMI-signalen kon kiezen (iets wat sinds de laatste software update minder duidelijk is geworden. Waarom heb ik die toch geïnstalleerd?)

Sindsdien heb ik een Engelstalige Windows 10 op mijn TV. Draadloos toetsenbord in de NUC en gaan met die banaan. Of het nu YouTube is, Netflix, Amazon Prime of 1 van de vele films in mijn collectie alles is mogelijk. Ook casual gaming is perfect mogelijk op zo een lichtgewicht systeem. Al blijkt een sessie GTA V toch net op de limiet te zitten. De avond kan zonder al te veel problemen gevuld worden.

Zeg je nu: maar wacht even, kan ik dit ook op een tablet doen? Ja, dat kan. Al zal het daar iets moeizamer zijn. Streaming video is wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Wil je evenwel gewoon wat eenvoudigere dingen doen, kijk dan even naar de eenvoudige remote desktop oplossingen die er ter beschikking staan. Heb je een Pro versie van Windows, dan kan je aan de slag met RDP. Voor andere besturingssystemen kan je naar 1 van de vele VNC oplossingen kijken.
Daarnaast zijn er ook andere, gratis oplossingen mogelijk die geen gebruik maken van de bekende protocollen maar een eigen formaat gebruik. Denk aan TeamViewer (cloud based) of NoMachine (self hosted). Deze zijn voor privaat gebruik gratis en kunnen voor sommige doelen meer geschikt zijn.

Volgende: Politiek Incorrect 10-'20 Politiek Incorrect
Volgende: It Runs On Batteries 06-'19 It Runs On Batteries

ReactiesDoor Tweakers user Ashundi, zondag 13 september 2020 08:20

Ik dacht al, waarom wordt tweakersblog opeens overspoeld met hetzelfde onderwerp? Maar toch leuk om alle verschillende mogelijkheden te lezen.

Door Tweakers user Gerwin486741, maandag 14 september 2020 08:43

Kan ik hier een referral van krijgen?

Door Tweakers user Erik070, maandag 14 september 2020 13:34

Misschien mis ik iets, maar wat is nu precies hier speciaal aan?

PC verbinden met projetor/TV is toch al redelijk vanzelf sprekend sinds 2010, en voor early adopters sinds voor 2000?

Totaal niet lullig bedoelt verder maar volgens mij mis ik iets wat kennelijk heden ten dagen weer speelt. Wat is hetgene wat ik mis?

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 14 september 2020 13:38

Erik070 schreef op maandag 14 september 2020 @ 13:34:
Misschien mis ik iets, maar wat is nu precies hier speciaal aan?

PC verbinden met projetor/TV is toch al redelijk vanzelf sprekend sinds 2010, en voor early adopters sinds voor 2000?

Totaal niet lullig bedoelt verder maar volgens mij mis ik iets wat kennelijk heden ten dagen weer speelt. Wat is hetgene wat ik mis?
Valt je niet op dat er ineens 4 blogposts met bijna identieke titels onder elkaar stonden bij tweakblogs? Dat is meestal een teken dat de oudste van die 4 iets in gang heeft gezet ;) Deze post was dan ook bedoeld als een beetje luchtige kritiek op die eerste.

Door Tweakers user Erik070, dinsdag 15 september 2020 09:30

Blokker_1999 schreef op maandag 14 september 2020 @ 13:38:
[...]


Valt je niet op dat er ineens 4 blogposts met bijna identieke titels onder elkaar stonden bij tweakblogs? Dat is meestal een teken dat de oudste van die 4 iets in gang heeft gezet ;) Deze post was dan ook bedoeld als een beetje luchtige kritiek op die eerste.
Ah, dat was me niet opgevallen. Ik zag deze op de frontpage op Tweakers, de andere stonden daar (toen in elk geval) niet bij.

Door Tweakers user Erik070, dinsdag 15 september 2020 10:03

Blokker_1999 schreef op maandag 14 september 2020 @ 13:38:
[...]


Valt je niet op dat er ineens 4 blogposts met bijna identieke titels onder elkaar stonden bij tweakblogs? Dat is meestal een teken dat de oudste van die 4 iets in gang heeft gezet ;) Deze post was dan ook bedoeld als een beetje luchtige kritiek op die eerste.
Ah, dat was me niet opgevallen. Ik zag deze op de frontpage op Tweakers, de andere stonden daar (toen in elk geval) niet bij.

Zie nu het betreffende artikel, erg bijzonder gevalletje....

Reageren is niet meer mogelijk