It Runs On Batteries

Door Blokker_1999 op maandag 10 juni 2019 17:30 - Reacties (26)
Categorie: Ioniq, Views: 5.169

Tl;dr : mijn eerste avontuur met mijn elektrische wagen.

The day before

Ik begin met schrijven van deze post terwijl ik afscheid aan het nemen ben van mijn goede vriend. Jaja, ook Blokker_1999 gaat elektrisch rijden. Vorig jaar augustus heb ik een mooie deal kunnen sluiten voor een Hyundai Ioniq Electric en morgen wordt deze dan eindelijk geleverd. Ik neem dan ook afscheid van mijn huidige wagen. Het afgelopen weekend nog enkele leuke ritjes gemaakt met mijn oude, getrouwe Nissan en zonet de wagen leeggemaakt van alles wat niet weg moet en de dashcam van de voorruit verwijderd (kunnen ze daar nu echt niet iets beters voor vinden dan die 3M lijmpads?).

Vele mensen kijken verwonderd wanneer ik hen vertel dat ik een jonge wagen (net over de 2 jaar) met weinig kilometers (nog geen 30k) weg doe en vervang door een BEV. Zeker omdat ik van een SUV naar een compacte wagen ga. Maar uiteindelijk was de keuze relatief eenvoudig. Bij het doorrekenen van de kosten en de baten kwam ik uit op een totale besparing tijdens de afbetalingstermijn van die wagen van meer dan 5000 euro ondanks dat ik opnieuw langer moet afbetalen. Het is een rendement dat zelfs bij menig belegging een grote investering of een groot risico vraagt.

https://tweakers.net/ext/f/mczQhnomWlOaf47mqhSll3KB/medium.jpg

Die eerste keer

Daar ga je dan, voor de eerste keer op pad met die nieuwe wagen. Op vrijdag snel even naar het werk met de wagen in plaats van de trein. Niet iets voor alle dagen daar de files de auto een stuk trager maken dan de trein. Maar je moet er toch een keer mee leren rijden. Op de heenweg voor het eerst geëxperimenteerd met de adaptieve cruise control. Niet echt mijn ding in de file moet ik zeggen. Komt niet echt goed met het stop-start verkeer. Daarvoor is de reactie te bruusk. Dan maar weer op de oude, vertrouwde snelheidsbegrenzer verder.

’s Avonds op de terugweg toch ook even gedacht van: ik moet eens langs een snellader. Zo gezegd, zo gedaan. Op de terugweg, naast de snelweg de parking opgereden. Op zoek naar die laadpalen. Niet moeilijk om te vinden, maar doordat je moet zoeken toch ook even tegen het verkeer in gereden. Mijn excuses aan de bestuurder van de bruine bestelwagen.

Ik parkeer de wagen netjes, vol spanning, benieuwd hoe goed het zal gaan. Ik volg de instructies: kabel aansluiten op de wagen, rfid badge voor de lader, lang nadenken en … niets. Geeft aan van de stekker terug in de paal te steken in plaats van te starten met laden. Nog eens opnieuw proberen en zelfde resultaat. Misschien is er iets mis met de laadpaal. Even de paal ernaast proberen. Ik verzet mijn wagen voor de paal ernaast en terwijl komen de eigenaars van de wagen die ernaast, maar correct, geparkeerd staat terug. Ik hoor de man nog zeggen: “zie schat, das ene op elentrik”.

En opnieuw aansluiten maar, rfid badge scannen en … geen succes. Verdomme toch. Dan maar verder naar huis. Heb nog energie genoeg om er te geraken. Die eerste keer lijkt dus niet zo vlot te verlopen. Wat een afknapper.

’s Avonds toch nog even naar een andere snellader bij mij in de buurt gereden. Een snellader van dezelfde aanbieder, op een parkeerterrein van hetzelfde tankstation als de snelwegparking. 1 voordeel: ik wist ondertussen hoe het zou moeten werken. Kabel aan de wagen, badge voor de lezer en 5s later licht de start knop op. Succes. Terwijl de wagen laadt steek ik de straat over en ga nog wat inkopen doen zodat ik voor Zaterdag toch een ontbijt heb om op weg mee te nemen.

https://tweakers.net/ext/f/0XVykIbTnrQa7sYaXsIsXIhe/medium.jpg

Vreemd gaan

Want op zaterdag reed ik naar Dresden. Een rit van ongeveer 750km. Ik had gepland om er rond de middag te zijn dus had ik de wekker om 2u gezet. Met nog geen 4u slaap liep die dan ook lekker vroeg af en om 2:35 was ik vertrokken richting mijn eerste tussenstop. Een snellader in de buurt van Duisburg. En onderweg realiseer ik mij ineens, verdomme: mijn ontbijt thuis vergeten. Tjah, terugrijden heeft geen zin meer, daarvoor ben ik nu al te ver.

Aangekomen bij de eerste lader was het even zoeken waar die lader zich bevind, maar eenmaal gevonden was de lading zeer snel gestart en nog geen half uur later zat de batterij al weer bijna vol en kon ik verder. En toen ook de 2de stop goed ging begon ik pas echt een goed gevoel te krijgen. Maar mooie liedjes duren niet lang. En bij stop nummer 3 kreeg ik de eerste keer op deze trip te maken met een probleem. De lader wilde maar niet correct communiceren met de wagen. Spijtig genoeg was dit net 1 van de duurdere laders die je kan vinden. Naast de snelweg en enkel te betalen via een website met een kredietkaart of PayPal. 2x geprobeerd, 2x mislukt. Dan maar op zoek naar een alternatief. Gelukkig 1 gevonden die niet al te ver was en wel weer werkte met mijn laadpas. Een scenario dat zich ook bij nummer 5 leek te herhalen. Alleen weigerde ook de alternatieve lader dienst. Nog 40km op de teller en niet zo enorm veel snelladers in de buurt. De volgende gok moet gewoon goed zijn.

Ik kom uit op een snellader bij een rustplaats op de parking van McDonalds zo bleek, en die werkte. En wat meer was, met het bereik dat ik kreeg en de afstand die ik nog moest doen had ik ineens voldoende lading om mijn bestemming te halen. Geen 6de lading nodig zoals eerst verwacht.

In Dresden aangekomen had ik een parking waar maar liefst 4 tragere laders aanwezig waren, allen vrij alsook een snellader. Daar ik toch de stad in moest, aangekoppeld aan de trage lader en laten gaan. De wagen had bijna 4u nodig, maar dat deerde me niet. Het was tijd voor een intermezzo.One night stand

De volgende dag, Zondag, gelukkig wat later kunnen vertrekken deze keer. Uitchecken bij het hotel om 7u en weer de baan op. Eerste bestemming, de McDonalds lader die me uit de nood had geholpen. Dat kan niet misgaan, toch? Kom ik daar aan, sluit de wagen aan, haal de pas voor de kaartlezer, lading start en stopt 14 seconden later met een foutmelding. Probeer het opnieuw, en opnieuw dezelfde melding. Lader staat in storing. Verdomme, hoe is dat toch mogelijk? Op zoek naar een alternatief dan maar. Enkele kilometers verderop stond er volgens Chargemap ook nog een snellader, daar naartoe. Lader gevonden, maar die geeft aan dat je een voucher moet kopen en een app moet downloaden om te kunnen beginnen. Geen shop te zien (das een leugen aangezien het de parking van een shoppingcenter was), en geen app te vinden in Google Play.

Wanhoopsmodus dan maar. Er stonden nog een stuk of 8 tragere AC palen naast. Wagen verzet, aangekoppeld en deze bleken wel een QR code te hebben. Ik scan de code en kom op dezelfde pagina uit als waar ik de dag ervoor mijn eerste failure heb gehad. Maar omdat je zelf het nummer van de laadpaal moet ingeven denk ik ook: even het nummer van die snellader proberen. En ja hoor, dat gaat goed. Deze keer selecteer ik ook PayPal ipv mijn kredietkaart en wonder boven wonder, de lading start. Vanwege de hoge prijs en lege parking (het is dan ook Zondag) opteer ik dan ook om direct tot de 94% door te laden.

https://tweakers.net/ext/f/yfRIsF2QWW8cLO1xKu5GTnwd/medium.jpg

Ik rijd dan verder naar de volgende voorgestelde lader, en terwijl ik mijn batterij opnieuw volgooi kijk ik even naar het vervolgplan. De volgende lader die wordt voorgesteld is opnieuw de E.on (blijkbaar ook bekend als E.off) die gisteren dienst heeft gewijgerd. Niet dus. 1 van de alternatieven die ABRP voorstelt en de enige waarop ik de vervolgstappen nog OK vind is een lader die echt op de rand van het bereik zit van de wagen (van 94% SoC naar 11%) en dan ook vereist dat ik trager over de snelweg ga. Ik beslis op dat moment om gewoon verder te doen zoals ik de dag ervoor in gedachten had door mijn plan van de heenreis terug verder te volgen en zo opnieuw een extra laadstop uit te sparen. Enige nadeel hieraan is dat mijn huidige lading eigenlijk overbodig was daar de volgende lader slechts 43km verderop zit en mijn batterij nog halfvol zat bij aankomst. Don’t doubt your initial plan.

Klaar ermee

De rest van de rit naar huis is redelijk eenvoudig en vlot verlopen. De locatie van de laders was bekend (behalve die op de snelwegparking die ze toch net iets anders hebben gezet aan de andere kant van de snelweg) en ik wist dat mijn kaart ook zou werken. Gelukkig ook geen tweede McDonalds scenario tegengekomen en dus een uurtje sneller thuis op de terugweg dan in het heengaan. Enkel die laatste stint bleek nog een beetje tegen te vallen. Vertrokken met een overschot van goed 40km op het bereik. Ik rij dus gewoon verder zoals ik al heel de dag bezig ben. Zo ver kan dat bereik ook niet meer afwijken. Toch? Op het moment dat ik de Belgische grens over ben trek ik de afstand die ik te gaan heb af van het bereik en merk dat ik nog een 20km zal over hebben. Uh-oh, misrekend? Toch maar even die cruise control iets naar beneden bijstellen. Thuisgekomen met een geschat bereik van 20km, maar wel nog 16% SoC. Mijn wiskundige knobbel vindt het vreemd want dat zou betekenen dat ik met een volle batterij slechts 125km zou kunnen doen ineens ondanks dat die laatste stint 146km lang was.

https://tweakers.net/ext/f/OyAvUt7edUzMSlYvPFhg7ziQ/medium.jpg

A long lasting relationship?

De wagen heeft mij veilig op mijn bestemming gekregen. Ook wel later dan initieel voorzien, maar dat is ook deels te wijten aan het gebrek aan ervaring (ben meermaals na enkele meters moeten stoppen omdat ik me realiseerde dat de laadpoort nog open stond). De wagen zelf rijdt geweldig en is comfortabel genoeg voor de lange ritten. Ik denk dan ook dat ik de volgende jaren nog veel plezier ga beleven aan deze wagen en als ik wat meer ervaring heb met het snelladen zal het alleen maar vlotter kunnen gaan in de toekomst.

Thuis denk ik op dit moment nog altijd na over het plaatsen van een eigen laadpaal. De “granny charger” lijkt op dit moment voldoende te zijn voor mijn behoeften. Als het echt nodig is om de wagen snel vol te krijgen heb ik 2 snelladers, elks op een kwartiertje rijden van mijn deur. Dus daar heb ik ook geen probleem.

Final thoughts

Het was een leuke trip om te doen. Zeker voor herhaling vatbaar. Wat meer laadpassen zou niet slecht zijn en al doende leert men. Ik moet er wel direct 1 belangrijke opmerking bij maken. De Ioniq is een wagen met een relatief kleine batterij. Hoewel de wagen zelf comfortabel genoeg is voor lange afstanden, is het zeker niet voor iedereen weg gelegd om dat te doen met deze wagen. De laadinfrastructuur moet voldoende aanwezig zijn en volwassen genoeg zijn om op een goede manier een reis over deze afstand met deze wagen te kunnen maken.

Iemand die niet graag risico’s neemt kan op de lange afstand vandaag dan ook best nog een brandstofmotor gebruiken. Wil je toch elektrisch gaan en geen groot risico nemen, zoek dan een EV waarmee je vlot over de 400km kan gaan en bouw voldoende marge in voor je laadstops. Kom je dan eens een laadpaal tegen die niet werkt dan heb je altijd overschot om naar de volgende te rijden.

Heb je zin in avontuur en durf je wel eens een risico nemen? Maakt het niet uit dat je niet exact weet wanneer je aankomt? Dan zijn lange afstanden met een elektrische wagen met een klein bereik zeker te doen. Als beginner heb ik zonder problemen en met 1 enkele laadpas 1500km afgelegd in 2 dagen.

Er zijn leugen, er zijn grote leugens, en dan heb je statistiekenOp de terugweg heb ik meestal tot 94% geladen, achteraf gezien was dat een fout die mij een beetje (niet veel in het grote geheel) tijd heeft doen verliezen. Dat is 1 van de voordelen van een kleine batterij: deze is snel geladen. Laden boven 94% lukt niet op een snellader.

Er is hoofdzakelijk tegen de snelheidslimiet gereden, enkele stukken iets trager. Op de autobahn reed ik 130 wanneer er geen limiet was hoewel ik toch ook even het gaspedaal helemaal heb ingetrapt en 170kph op de GPS had staan. Wagen reed nog lekker rustig op dat moment. Tijdens de heenrit is geen airco gebruikt, op de terugrit heeft deze continue aangestaan, ook tijdens de meeste laadstops.

De trage lader in Dresden heeft mij een parkeerticket bespaard, de parking had mij anders nog eens €5,50 gekost.

Volgende: Windows 10 op een (Android) TV 09-'20 Windows 10 op een (Android) TV
Volgende: Code signing troubles 07-'18 Code signing troubles

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, maandag 10 juni 2019 18:00

Leuk verhaal! Aangezien ik over drie maanden hoop een Hyundai Kona te rijden, ook nog eens interessant. :)

Heb je achteraf enig idee wat er mis ging bij je allereerste snellaad-poging?

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 10 juni 2019 18:07

vanaalten schreef op maandag 10 juni 2019 @ 18:00:
Leuk verhaal! Aangezien ik over drie maanden hoop een Hyundai Kona te rijden, ook nog eens interessant. :)

Heb je achteraf enig idee wat er mis ging bij je allereerste snellaad-poging?
Spijtig genoeg niet. De 2 laders die faalden op zaterdag communiceerden simpelweg niet correct met de wagen. De wagen zelf gaf telkens aan "quick charge error" terwijl de websites aangaven dat ze aan het wachten waren op de wagen.

Allesinds veel plezier met je Kona.

Door Tweakers user Andros, maandag 10 juni 2019 18:42

Je moet er maar zin in hebben. Mij verbaast het echt dat er zoveel gemier is met verschillende laadpalen, systemen die niet werken, apps, vouchers en weet ik het wat nog meer aan reut. Ik tank mijn naft vol, betaal dat, rij er 800+km mee en kan op elke 3km zowat hetzelfde doen. Ik heb nog geen dag gehad dat meerdere tankstations naast elkaar ineens zonder zaten

Ik zou concluderen dat de laadinfrastructuur in Europa nog niet op punt staat om zorgeloos rond te rijden met een batterij auto. Elektrisch rijden heeft zeker toekomst, daar niet van. Maar er moet wel iets anders bedacht worden dan li-ion, snelladers en dergelijke zut om de elektromotoren te voeden. Daar wint een brandstofwagen het nog steeds mee, zowel op veiligheid, milieu, gemak en gewicht.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 10 juni 2019 19:06

We komen imho stilaan op een punt waarbij het minder en minder een probleem is. Vergeet niet dat voor dagelijks gebruik deze wagen elke dag volgeladen is (of kan zijn). Ik moet niet speciaal naar een station rijden om hem bij te vullen. Enkel op lange ritten heb je nood aan die infrastructuur.

Daarnaast verlicht je de nood met een grotere batterij, dat helpt ook. En waar jij, ik vermoed, richting de 85 euro betaald voor je 800+km rijplezier zouden die bij mij nog geen 30 euro kosten. Dat is dan weer het voordeel van elektrisch rijden. En als ik die 800km lokaal zou rijden dan kosten ze me helemaal niets (PV panelen op het dak).

En ik ga ook niet akkoord met het feit dat de brandstofwagen het wint op veiligheid (brandstof is ontvlambaar), milieu (daarom dat er steeds meer milieuzones komen die steeds modernere brandstofwagens weren) en gemak (elke dag een volle "tank" zonder veel moeite).

Het enige echt positieve aan een brandstofwagen is de snelheid waarmee deze gevuld kan worden. Maar met de aankomende 350kW laders en batterijen die het vermogen ook aankunnen zal een "volle" batterij straks ook geen 10 minuten meer duren en dan kan je ook weer +500km ver, voldoende tot aan de volgende stop om de benen te strekken.

Door Tweakers user Andros, maandag 10 juni 2019 21:15

Zolang de brandweer bij een brandende Tesla het hele ding in een bak met water moet gooien voor 24 uur omdat de batterijen nog kunnen ontvlammen noem ik die wagens niet veilig. Het maken en afvoeren van zo'n grote hoeveelheid batterijen elke paar jaar is ook een grote milieubelasting. Die grote laders klinken leuk maar het heeft wel enorme stromen nodig wat verwerkt moet worden. Ik moet het in elk geval nog zien.

En nog een leuke, geen enkele elektrische wagen kan met een trekhaak geleverd worden. Waarom laten ze die markt liggen? Voor nu blijf ik het een hype vinden en zie ik mensen zich in rare bochten wringen om maar op batterijen te willen rijden. Elektromotoren zijn sowieso de toekomst, volledig mee eens. De batterijen geven gewoonweg de meeste nadelen imo.

Milieuzones is politiek, een hoop politici zitten gewoon deze markt te sturen. Eerst moest iedereen een prius rijden, toen dat pehv ding van Mitsubishi en nu zou het allemaal elektrisch moeten worden. Zodra de subsidieregelingen worden afgebouwd verdwijnen die wagens vanzelf en je weet net zo goed als ik dat driekwart van de brandstofprijs accijns is. Die accijns gaan op termijn ook geheven worden op de stroom voor stekkerauto's, de overheid kan simpelweg niet zonder. En je gaat mij niet vertellen dat telkens van auto veranderen milieuvriendelijk is. Dat milieu wordt op meerdere manieren belast dan alleen die paar vaatjes olie.

Door Tweakers user kelwin123, maandag 10 juni 2019 23:37

Leuk speelgoed opzich. Maar elektrisch rijden doe ik wel op de kermis.

Door Tweakers user MikeOO, dinsdag 11 juni 2019 08:27

Leuk om te lezen maar wat mij het meest vervelend lijkt is het wachten tot je auto opgeladen is. Op vakantie rijd je vaak lange afstanden, auto volgeladen dus verbruik neemt toe en dan moet je dus op een rit meerdere keren stoppen en gaan wachten.

Zeker in de vakantietijd zullen de palen snel in beslag zijn genomen met de vele vakantiegangers met hetzelfde idee. Die sluiten hem aan en gaan rustig eten en dan moet je eerst wachten tot er 1 vrij komt en dan nog eens wachten tot hij vol is.

1x op een rit van 1000km is nog te doen maar als je 4-5 keer dit moet meemaken dab wordt dat snel vervelend. Zeker als het dan ook niet 100% betrouwbaar werkt met opladen.

Dit zal in te toekomst zeker steeds beter worden maar zoals ik het nu lees ben ik voorlopig blij met mijn S-Max diesel waar ik rond de 800-900 km op 1 tank kan rijden en in 1 ruk op mijn vakantiebestelling kan komen.

Maar misschien moet ik meer ontstressen :)

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 11 juni 2019 09:07

@Andros, er zijn in Nederland vorig jaar 5500 wagens uitgebrand. Het aantal EVs kan je op 1 hand tellen. De kans dat een EV in brand vliegt lijkt op dit moment dus nog altijd kleiner te zijn dan dat een ICE in brand vliegt. Batterijen zijn te recycleren en op dit moment krijgen oude batterijen een tweede leven in vele projecten en is er dus nog geen groot afval probleem en ik hoop dat tegen dat we ze effectieg gaan weggooien over een jaar of 10 de industrie ook volgt, zij het vrijwillig, zij het gedwongen door wet- en regelgeving.

Er zijn wel degelijk EVs die met een Trekhaak komen. Zoals de Tesla model X en 3, Jaguar i-Pace, Audi e-Tron, Kia e-Niro, ... . En wil je een EV met nadelen, kijk dan eens naar waterstof. Lage efficientie, hoge kostprijs, ...

Accijns op elektriciteit is vandaag al hoger dan op brandstof. En je kan die niet zomaar verhogen omdat je dan een pak meer mensen treft. Elektriciteit wordt door velen vandaag al aanzien als een basisrecht terwijl een wagen dat niet is. bij groeiende vraag zie ik inderdaad een verschuiving van belasting komen. Maar niet op elektriciteit. Het zal eerder een vorm van rekeningrijden worden.

@MikeOO, die ervaring is natuurlijk afhankelijk van de wagen waarmee je rijdt. Hoewel ik met mijn Ioniq vaak moet stoppen zit er geen enkele lange halte tussen waardoor ik ook weer snel weg ben. Heb je een grotere batterij dan kan je die laadstop inplannen terwijl je gaat eten bijvoorbeeld. De wagen volladen terwijl jij op restaurant zit.

Het is uiteraard belangrijk dat het aantal beschikbare palen meeschaalt met het aantal EVs op de weg. En de snelheid waarop ze op dit moment bijgebouwd worden lijkt aan te tonen dat het op dat gebied nog redelijk OK is op dit moment. Ik heb zelf geen enkele keer moeten wachten op deze rit en heb 1x gehad dat iemand op mij moest wachten, ook al was ik 5 minuten later weg. Ik denk dat met de huidige wagens met groot bereik 1000km gedaan kan worden met 2 laadstops tussendoor.

Door Tweakers user hellfire_ultd, dinsdag 11 juni 2019 09:22

Hallo, mede-EV-rijder!

Jouw verhaal is heel herkenbaar. Zelf heb ik er in het buitenland ook regelmatig last van gehad dat bepaalde laadpalen niet lijken te werken. Ik heb speciaal daarvoor twee laadpassen: een van New Motion en een van Plugsurfing, in de hoop dat tenminste eentje werkt. Het lijken met name de snelladers langs de snelweg te zijn die niet goed werken. Ze zijn vaak moeilijk te vinden en als je er dan eenmaal staat, dan doen ze het niet. Vreemd genoeg heb ik dat bij bijvoorbeeld Fastned of Allego nooit. Die laders werkten iedere keer dat ik probeerde.
Wanhoopsmodus dan maar. Er stonden nog een stuk of 8 tragere AC palen naast. Wagen verzet, aangekoppeld en deze bleken wel een QR code te hebben.
Been there, done that. :D
Thuis denk ik op dit moment nog altijd na over het plaatsen van een eigen laadpaal. De “granny charger” lijkt op dit moment voldoende te zijn voor mijn behoeften.
Een eigen laadpaal levert je vooral gemak op. Als je er een neemt met een vaste kabel, hoef je niet meer je eigen kabel (of granny charger) uit de auto te nemen, maar kan je gelijk bij aankomst de vaste kabel erin steken. Het is maar een kleine moeite om de kabel uit de kofferbak te pakken, maar als je dat iedere dag niet meer hoeft te doen, dan scheelt dat veel.

Verder uit de reacties:
Andros schreef op maandag 10 juni 2019 @ 21:15:
Zolang de brandweer bij een brandende Tesla het hele ding in een bak met water moet gooien voor 24 uur omdat de batterijen nog kunnen ontvlammen noem ik die wagens niet veilig. Het maken en afvoeren van zo'n grote hoeveelheid batterijen elke paar jaar is ook een grote milieubelasting. Die grote laders klinken leuk maar het heeft wel enorme stromen nodig wat verwerkt moet worden. Ik moet het in elk geval nog zien.
Gelukkig zitten in die batterijen zoveel dure materialen dat recycling zonder subsidie al kostendekkend is.
En nog een leuke, geen enkele elektrische wagen kan met een trekhaak geleverd worden. Waarom laten ze die markt liggen? [...]
Tesla Model X, Tesla Model 3, Audi E-tron, Jaguar I-Pace, allemaal leverbaar met trekhaak.
Milieuzones is politiek, een hoop politici zitten gewoon deze markt te sturen. Eerst moest iedereen een prius rijden, toen dat pehv ding van Mitsubishi en nu zou het allemaal elektrisch moeten worden. Zodra de subsidieregelingen worden afgebouwd verdwijnen die wagens vanzelf en je weet net zo goed als ik dat driekwart van de brandstofprijs accijns is. Die accijns gaan op termijn ook geheven worden op de stroom voor stekkerauto's, de overheid kan simpelweg niet zonder. En je gaat mij niet vertellen dat telkens van auto veranderen milieuvriendelijk is. Dat milieu wordt op meerdere manieren belast dan alleen die paar vaatjes olie.
Benzine: 63% belasting (bron)
Diesel: 50% belasting (bron)
Stroom: 47% belasting (bij consumenten, bron)

Zal wel loslopen met die accijns. Maar wat een frustratie. Gaat het wel goed met je?

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 11 juni 2019 11:37

In Vlaanderen is de elektriciteitsfactuur spijtig genoeg ondertussen een tweede belastingbrief geworden. We betalen ondertussen meer dan de Duitsers die jarenlang de duurste energietarieven hebben gehad voor particulieren. De energiekost bedraagt nog zo een 21% van de totale factuurprijs. Netwerkkosten bedragen nog eens evenveel en al de rest is pure belasting.

Door Tweakers user walteij, dinsdag 11 juni 2019 12:46

Oef, als ik dit zo lees, dan valt het bereik van die Ioniq toch wel stevig tegen.
Ik heb sinds 2 maanden de Kia E-niro en heb dit weekend aardig wat ritjes er op zitten.
Van werk (Schiphol) naar huis (Dordrecht), retour Breda, wat ritjes in de omgeving (boodschappen, kinderen naar en van sport ophalen etc), gisteren retour Antwerpen (Zoo, dus parkeren op Koningin Astridplein).
In het totaal 444 km gereden zonder bij te hoeven laden en volgens de auto zelf, kon ik nog zo'n 35 km rijden.

We gaan deze zomer naar Disneyland Parijs (de kinderen vinden dat nou eenmaal erg leuk), dus om het pasjes en laadpaal gedoe te voorkomen, ben ik al even goed gaan zoeken hoe en waar. In theorie zou ik 1 keer moeten stoppen voor een uurtje, om de accu weer goed vol te krijgen, waarna ik de auto bij het park weer zou kunnen opladen.
De laadpalen die ik tegenkom zijn of van Aleggo (waar ik zelf ook een laadpaal van krijg in de buurt) of van Newmotion. Van beiden heb ik de app al geinstalleerd en mijn laadpas er in geregistreerd. Ook voor Fastned heb ik dit geregeld toen ik de auto kreeg, maar ik heb tot nu toe nog maar 1 keer een snellader gebruikt.
Het kan goed zijn dat we 2 keer wat korter stoppen, zodat de auto niet op de bestemming bijna leeg is, maar dat ga ik nog even goed uitzoeken.

Tip voor alle elektrische rijders die een langere rit willen gaan ondernemen: https://abetterrouteplanner.com/, kies hier je type auto, hoe vol je accu is, startplek, bestemming en hoe vol je de accu op de bestemming wilt hebben.
Je krijgt dan Keurig een overzicht van de route en de laadpalen die je onderweg moet gaan gebruiken. Ze geven dan ook aan wie de leverancier van de laadpaal is en hoe je deze kunt gebruiken.
Scheelt je een hoop gedoe en frustratie onderweg :).

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 11 juni 2019 12:51

Op snelwegsnelheid zal je rond de 160km uitkomen met de wagen. rij je vooral secundaire wegen dan haal je in principe 200km.

En heb zelf ABRP als primaire bron gebruikt. Maar wat heeft die in mijn geval de tijd onderschat. Ik zou volgens ABRP op 9:10 in Dresden staan. Maar zelfs als ik de verloren tijd van het zoeken naar werkende laders niet mee tel kom ik alsnog een uur te kort. Ga in de toekomst de tijd voor het openen van de laadklep flink verhogen.

Door Tweakers user Smuey, dinsdag 11 juni 2019 14:36

Blokker_1999 schreef op maandag 10 juni 2019 @ 19:06:
En ik ga ook niet akkoord met het feit dat de brandstofwagen het wint op veiligheid (brandstof is ontvlambaar), milieu (daarom dat er steeds meer milieuzones komen die steeds modernere brandstofwagens weren) en gemak (elke dag een volle "tank" zonder veel moeite).
Eh... Je accu's zijn anders ook knap brandbaar, he... Al eens gezien wat een moderne accu doet op het moment dat deze (fysiek) beschadigd raakt, te warm wordt of door een fout overladen wordt? Kun je nog beter aan gat in je brandstoftank hebben, hoor.

En wat betreft milieu: de meeste verontreiniging bij moderne brandstofauto's komt van fijnstof, niet eens zozeer van uitlaatgassen. Zorgt rijden met een EV dan voor minder fijnstof dan bij een reguliere brandstofauto?

En wat betreft dat gemak: ik KAN een EV niet eens voor mijn deur opladen (geen eigen parkeerplaats voor de deur, geen laadpalen in de buurt, of ik moet hem bij iemand drie straten verderop op zijn oprit parkeren om te laden of hem op een (duur!) betaald parkeerterrein aan de andere kant van de stad zetten) en op mijn werk is dat ook nog geen optie, ondanks dat ik in een kantoorruimte op een flink bedrijventerrein midden in de Randstad werk.

Het is leuk dat het voor jou redelijk te doen is, maar ga nou niet lijden aan dat misselijkmakende, arrogante, superieure gedrag waar helaas veel EV-rijders aan lijken te lijden.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 11 juni 2019 15:04

Wacht, je gaat mij beschuldigen van arrogantie terwijl je gelijktijdig lijkt te impliceren dat een EV even vervuilend is als een brandstofauto.

Ik ga direct akkoord met het feit dat een EV zeker niet voor iedereen een oplossing is op dit moment en dat het nog heel wat jaren zal duren en er nog vele vraagstukken moeten worden opgelost voor het dat wel zal zijn, als het dat ooit al zal zijn.

En ja, het milieuaspect is belangrijk. Het klopt inderdaad niet zomaar dat een BEV gegarandeerd geen uitstoot heeft. Alles hangt af van waar de elektriciteit vandaan komt. In mijn geval is elke kWh die ik thuis laad gedekt door mijn zonnepanelen. Ga je het productieproces mee in rekening brengen en dan kijken naar elektriciteit opgewekt met kolen dan moet je al +100k km rijden om die bijkomende uitstoot te compenseren. Ga je evenwel voor 100% hernieuwbare energie op het hele process dan ligt dat omslagpunt op nog geen 20k km

Door Tweakers user timberleek, dinsdag 11 juni 2019 15:07

Blokker_1999 schreef op maandag 10 juni 2019 @ 19:06: Vergeet niet dat voor dagelijks gebruik deze wagen elke dag volgeladen is (of kan zijn).
Is wel een beetje afhankelijk welke visie je voor je hebt.
Jij duidelijk dat iedereen altijd zijn auto aan de lader hangt thuis. Ondertussen heeft een aanzienlijk deel van de bevolking geen parkeerplaats op eigen terrein en dus geen laadmogelijkheid.

De enige optie is palen neerzetten bij de openbare plekken in de straat, maar je kan er op wachten dat die plek bezet is als jij thuis komt. Dus de enige oplossing is >elke< parkeerplaats voorzien van een laadpaal (in de woonwijken iig). Is me dat even een investering (en met de huidige palen een ontzettend lelijke woonwijk).

Dat blijft (met de huidige stand van zaken) een gigantisch (toekomstig) probleem van deze auto's. Hetzelfde met de "gratis" energie van de zonnepanelen. Dat werkt alleen als je een prive laadmogelijkheid hebt, oftewel een oprit/garage waar de auto heen kan.

En reken er maar wel op dat laden in de toekomst significant duurder gaat worden. Die accijnzen moeten ergens vandaan komen.


Ja elektrisch rijden biedt mogelijkheden, voordelen en nieuwe ontwikkelingen. Maar het valt me vaak wel op hoe makkelijk mensen lijken te denken over best significante problemen bij massale adoptie.

Door Tweakers user Kecin, dinsdag 11 juni 2019 15:39

Interessante blog en mooi onderbouwd ook. (p.s., wist niet dat je uit Belgie kwam, haha)

Electrisch rijden zie ik mezelf ooit nog wel doen, toch kijk ik heel sceptisch naar de dingen die je noemt (de problemen in dit geval), ik zou het zelf erg vervelend vinden. Al die merken, al die soorten kaarten om mee te laten en dus ook geen 1 afschriftpunt (qua rekening). Ik ben benieuwd, het zou opzich alleen maar beter kunnen worden, maar er komen steeds meer EV's en steeds meer laadpalen, laten we hopen dat deze beide in hetzelfde tempo doorgroeien.

Verder eens gereden in de Ioniq, fijne wagen, veel plezier ermee!

Door Tweakers user walteij, dinsdag 11 juni 2019 16:18

En wat betreft milieu: de meeste verontreiniging bij moderne brandstofauto's komt van fijnstof, niet eens zozeer van uitlaatgassen. Zorgt rijden met een EV dan voor minder fijnstof dan bij een reguliere brandstofauto?
Ja, want door regeneratief remmen slijten de remschijven minder. Banden slijten ongeveer even hard en daarnaast stoot een EV geen fijnstof uit op het maaiveld.
Daarnaast is een moderne gascentrale (die in NL het meeste gebruikt worden voor energie opwekking) schoner dan een benzine/diesel auto, neem je groene energie af of als je zonnepanelen hebt, ben je nog wat schoner.

Ik kan voor mijn deur ook niet opladen, ik heb dus een laadpaal aangevraagd. Zolang er geen laadpaal op 250 meter loopafstand van je huis staat, zal deze meestal wel worden toegekend.
De laadpaal zou gebruik maken van groene energie wordt gezegd, dus dat zou (in theorie) dus ook wat milieuvriendelijker moeten zijn.

Ik heb voor een elektrische auto gekozen, om een aantal redenen. Een daarvan is het lage bijtellingsniveau. Daardoor kan ik een zeer compleet uitgeruste auto rijden, met voldoende ruimte voor mij en mijn gezin. Dankzij die complete uitrusting rij ik meer ontspannen (lane assist, adaptive cruise control, stoel verwarming/verkoeling, en nog meer opties die standaard in mijn auto zitten), waardoor ik wat meer ontspannen thuis of op het werk kom.
Na de proefrit was ik al aardig verkocht. Na 2 maanden rijden helemaal.
Ik geef ook heel eerlijk toe dat het milieu voor mij geen doorslaggevende reden is.

Ik kan me dus ook niet vinden in je mening over 'misselijkmakende, arrogante, superieure gedrag' waarmee je meteen weer doet alsof elektrisch rijden verkeerd is. Jouw eigen houding is daarmee dus net zo goed 'misselijkmakend, arrogant en superieur' te noemen, zeker als ik je eerdere reacties hier over elektrisch rijden heb gelezen.

Door Tweakers user JohnnyBNL, dinsdag 11 juni 2019 17:50

Elektrisch rijden is niet de toekomst. Als het nou zo was dat wij altijd al op electrisch rijden en iemand had de brandstof auto uitgevonden, dan had het pas revolutionair geweest, binnen 2-3 minuten een volle tank, en hoppa weer op weg, helemaal goud.

Ik ben een klimaat optimist, en ik vind dat overdreven "climate change" om ons heen te belachelijk voor woorden, het gaat juist heel goed met de aarde. Er zijn sinds de 60e jaren nog niet zoveel ijsberen geweest als nu. Het oude ijs breekt af van de ijskappen om op die manier plaats te maken voor nieuw ijs om te gaan vormen, de zeespiegel stijgt niet tot nauwelijks.

Door Tweakers user walteij, woensdag 12 juni 2019 09:29

JohnnyBNL schreef op dinsdag 11 juni 2019 @ 17:50:
Elektrisch rijden is niet de toekomst. Als het nou zo was dat wij altijd al op electrisch rijden en iemand had de brandstof auto uitgevonden, dan had het pas revolutionair geweest, binnen 2-3 minuten een volle tank, en hoppa weer op weg, helemaal goud.

Ik ben een klimaat optimist, en ik vind dat overdreven "climate change" om ons heen te belachelijk voor woorden, het gaat juist heel goed met de aarde. Er zijn sinds de 60e jaren nog niet zoveel ijsberen geweest als nu. Het oude ijs breekt af van de ijskappen om op die manier plaats te maken voor nieuw ijs om te gaan vormen, de zeespiegel stijgt niet tot nauwelijks.
Zo heel goed gaat het helaas niet met de aarde.

De ijskap op de noordpool is zeer zeker wel aan het krimpen. Van 6.5 miljoen verkante kilometer in 1980, naar iets minder dan 4 miljoen vierkante kilometer in 2015. (bron).
Nu zit er wel een behoorlijke fluctuatie in die 35 jaar, maar de tendens is vrij duidelijk een neergaande lijn.
Daarentegen s de ijskap op de zuidpool de afgelopen jaren wel gegroeid.

De reden dat er nu meer ijsberen zijn dan in de jaren 60, is omdat sinds de jaren 70 de jacht op ijsberen is verboden, waardoor er weer een natuurlijke groei is ontstaan. Dus daar is een redelijk goede verklaring voor.

De zeespiegel stijgt wel, maar niet zo hard (en gaat ook niet zo hard groeien) als de paniekwetenschappers ons 15 jaar geleden lieten weten. De vraag is ook hoe hard

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 12 juni 2019 10:48

JohnnyBNL schreef op dinsdag 11 juni 2019 @ 17:50:

Ik ben een klimaat optimist, en ik vind dat overdreven "climate change" om ons heen te belachelijk voor woorden, het gaat juist heel goed met de aarde. Er zijn sinds de 60e jaren nog niet zoveel ijsberen geweest als nu.
hhmm en waar is dan de witte neushoorn gebleven, of de continue afname van insecten. https://nos.nl/artikel/22...60-procent-afgenomen.html
Jou specifieke voorbeeld is veels te simplistisch, immers er zijn nog nooit zulke rijke miljardairs geweest dus het gaat wereldwijd erg goed met de economische gesteldheid van de mensen....

Door Tweakers user cadsite, woensdag 12 juni 2019 13:57

Blokker_1999 schreef op dinsdag 11 juni 2019 @ 15:04:In mijn geval is elke kWh die ik thuis laad gedekt door mijn zonnepanelen.
Toch even nuanceren zou ik denken.
Jij laadt je wagen enkel op bij overproductie van je PV?
Enne, als je de volle 100% verbruik van je wagen gaat compenseren heb je toch al een meer dan behoorlijke installatie op je dak liggen.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 12 juni 2019 17:19

Mijn energie leverancier bezit dan weer eigen windmolens met een overproductie. Elke kWh die ik afneem van het net is opgewekt geweest op een groene manier. Waar de elektronen die gebruikt worden exact zijn opgewekt is natuurlijk onmogelijk te zeggen. De enige manier om dat te garanderen is door off-grid te gaan wat hier onmogelijk is.

Door Tweakers user cadsite, woensdag 12 juni 2019 17:46

Bewonderenswaardig hoor, daar niet van, maat toch is niet al jouw stroom echt groen.
Windstil en donker en je zit al in de shit.
(Idem hier, wij hebben pv en ecopower als leverancier)

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 12 juni 2019 19:24

Als particulier kan je daar nu eenmaal niet veel aan doen vrees ik in onze gebieden. Ik wil daar trouwens nog bijvoegen dat het klimaat ook niet de primaire reden is voor mij om een EV te rijden of om zonnepanelen te hebben.

Door Tweakers user xmen, donderdag 13 juni 2019 09:34

DIt is echt geen reclame voor elektrisch rijden.
12 maal laden voor 1500 km.
15u rijden en 8 uur laden .....
Daar moet je al het een en het ander voor over hebben. Het wordt zo een hele expeditie.

Ik heb zo een aantal jaar ook eens een testrit gedaan met een Nissan Leaf, aangekondigd bereik was toen 220km. Bleek dat ik (in putje winter) net 120km kon afleggen (met splinternieuwe testwagen). Net niet genoeg voor heen en terugweg naar het werk.
Ik heb toen besloten dat een elektrische wagen niets voor mij is tot hij op papier niet rond 400km bereik heeft.

Ikzelf rij met een Plug-in hybride. Een goede tussenoplossing als eerste wagen.
Rond de kerktoren alles elektrisch, maar geen problemen met langere ritten.
Ik heb ondertussen ook al de vraag gekregen van een maatschappij die mijn tankkaart beheert, of er geen problemen zijn met de tankkaart -> want wordt bijna niet meer gebruikt.

Als 2de wagen, is het natuurlijk een ander verhaal.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 13 juni 2019 10:11

De Ioniq is dan ook niet gebouwd voor dit soort afstanden mee te doen. Doe je dat regelmatig dan wil je inderdaad een wagen die vlot 400km haalt met 85% lading. Maar voor af en toe vindt ik het wel goed. Voor de dagelijkse ritjes rond de kerk kan ik heel de week zonder bijladen.

Reageren is niet meer mogelijk