[CBA] Crazy Big Adventure

Door Blokker_1999 op zondag 26 oktober 2014 15:35 - Reacties (17)
Categorie: [CBA]Road Trip, Views: 5.373

Reeds meer dan een jaar zit ik met een idee in mijn hoofd voor een broodnodige, deugddoende vakantie. Ik wil niet zomaar ergens aan een strand gaan liggen nietsdoen (niets voor mij), ik wil een uitdaging aangaan, een beetje avontuur opzoeken. Daarom dook in mij het idee op van een roadtrip.

Het initiële idee was een roadtrip door Noord-Amerika. Met het vliegtuig naar de oostkust, een wagen huren en kris-kras door de VS en Canada tot in het westen en terug. Een reis die, toen deze voor de eerste keer in mij opkwam, voorzien zou zijn geweest voor dit jaar.

Maar plannen veranderen, budgetten verschuiven en de reis werd uiteindelijk weer opgeborgen. Tot er ineens een idee in mij begon te broeien. Een roadtrip over een nog grotere afstand (30 000km) over een langere periode (3 maanden) met enkele vaste doelen en voor de rest een vrije invulling. Totaal ongebonden aan een reisschema, vrij de wereld rond.

Nu hoor ik sommige al denken: 30 000km, waar wil je dan in hemelsnaam naartoe gaan? Eenvoudig gezecht: naar het Oosten. Ik wil zo ver mogelijk naar het oosten rijden, tot aan de beringstraat. Dwars door Rusland. Eenmaal daar aangekomen zetten we koers naar het zuiden, richting Vladivostok en zou ik graag de oversteek maken naar Japan, gevolgd door de Republiek Korea en de Chinese Volksrepubliek.De route voor terugkeer is nog 1 van de moeilijkere. Ik kan de eenvoudige terugweg kiezen, namelijk door Mongolië terug naar Rusland en zo terug naar huis. Of ik kan kiezen voor een meer zuidelijke route waarbij Iran niet te vermijden valt en de eenvoudigste route simpelweg Pakistan->Iran->Turkije is.

Is deze reis haalbaar? Ja, dat is ze zeker. Ik ben op internet al verhalen tegengekomen van mensen die met de wagen tot in het verre oosten zijn gereden. Jaarlijks heb je ook de Mongol Rally waarbij de deelnemers van Londen naar Mongolië rijden (en volgend jaar een beetje verder tot in Rusland). Ook zij bewijzen de haalbaarheid van deze roadtrip.

De moeilijkste horden vind je in de administratie. Binnen Europa heb je vrij verkeer van personen en goederen, maar tussen sommige van deze landen zijn grensoverschrijdingen niet zo eenvoudig. Bijkomend moet je in elk van deze landen telkens je wagen importeren en verzekerd krijgen. Een administratieve rompslomp en een geldverslindende machine. China vormt zo mogelijk een nog grotere uitdaging daar zij de internationale rijvergunning niet erkennen. Je moet een chinees rijbewijs hebben om er met de wagen te mogen rijden. Het is dus goed mogelijk dat ik alsnog eerst een vliegvakantie naar China zal mogen maken puur om de administratie in orde te kunnen krijgen.

Het idee spookt nu al geruime tijd door mijn hoofd en het word tijd om de plannen wat concreter te gaan invullen. Een ruwe route dient uitgestippeld te worden, de kosten dienen beter bestudeerd te worden en de administratie moet uitgepluisd worden. Indien er hier tweakers zijn die ervaring hebben met het rijden in verre vreemde landen, mogen ze deze altijd delen. Of indien er suggesties zijn over de te nemen route of plaatsen die ik zeker eens gezien moet hebben, laat het weten en ik zal ze overwegen (heb geen probleem met 1000km extra op deze trip). De enige plaats die spijtig genoeg een no-go zone zal zijn is de Democratische Volksrepubliek Korea :( . Over 12 maanden moet ik mijn route kennen en moet ik weten welke problemen de reis nog in de weg zitten. Zodat ik eind 2015 kan beginnen met het papierwerk in orde te maken en in de zomer van 2016 mijn reis kan ondernemen. Vroeger kan niet vanwege de avondschool die ik volg en een break van 3 maanden bijna onmogelijk maakt.

Volgende: Argh PostNL!! 03-'15 Argh PostNL!!
Volgende: scambait - once more? 10-'14 scambait - once more?

Reacties


Door Tweakers user 461943, zondag 26 oktober 2014 15:55

Dan mag je wel een brute maar spartaanse auto hebben, wil je die daar heelhuids doorheen slepen.

Door Tweakers user Silent7, zondag 26 oktober 2014 21:21

ooh nice! dit gaan we volgen!

Door Tweakers user Helixes, zondag 26 oktober 2014 22:01

DPR Korea is niet onmogelijk...

Tof avontuur hoor. Als het geld en de tijd geen bezwaar vormen, zou ik het gewoon doen. Over de administratie.... als je van plan bent om de auto mee terug te nemen, is een Carnet de Passage wellicht iets. Ik heb eerder in Afrika gereisd op zo'n ding, en het werkt gewoon als een t**t. Ja, je bent een dag bezig bij de grens. Je bent altijd een dag bezig bij een grens. Maar dit scheelt veel gezeik en rompslomp, en onzekerheid.

Er zijn ook internationale autoverzekeringen. Die zijn duur (heel) duur, en je zult dan ook niet veel avonturiers zien met zo'n ding. Ik heb wel mensen ontmoet die er éen vervalst hebben - maar dat kan ik je afraden :)

Door Tweakers user BaRF, zondag 26 oktober 2014 22:43

Als je nou een docu maakt in de stijl en humor van The Long Way Round / Down dan heb je er in elk geval één follower bij :+

Door Tweakers user Mattie112, zondag 26 oktober 2014 22:45

Benieuwd naar de route. Heb eigenlijk een vraag: waarom moet je een auto importeren? Is het niet toegestaan om "gewoon" door het land te rijden? Ik meen me te herinneren van pre EU tijden dat dit ook gewoon kon?

Door Tweakers user WhiteDog, zondag 26 oktober 2014 23:22

Heb je ooit al is een road trip ondernomen? Zou je anders toch aanraden om eerst is even wat in Oost-Europa rond te trekken om alvast het gevoel te krijgen.

Waar ga je bv. slapen in Rusland? Hoe ga je een slaapplaats vinden? Oh... en wie neem je mee? :P

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 27 oktober 2014 07:37

Helixes, uiteraard is niets onmogelijk en zal het wel mogelijk zijn om door de DPRK te rijden, maar ik vrees dat dit zeer moeilijk te verwezenlijken zal zijn gegeven de enorme afstand die ik zal moeten doen om tot daar te geraken en de variabiliteit in de benodigde tijd om tot daar te komen.

BaRF, hoe ik het ga documenteren zal ik nog eens goed moeten bekijken. Zal er vooral een eigen stijl in moeten vinden en niet zomaar een ander na-apen.

Mattie112: alles wat je in een land binnenbrengt word geïmporteerd, en tenzij je het ook weer exporteerd moet je daar importvergoeding op betalen. Zeker op waardevolle goederen zoals een auto. Ook moet je je aan de regels en wetten van dat land houden wat vaak ook betekend dat je aan de grens je verzekering in orde moet krijgen.

WhiteDog, ik heb nog niemand gevonden die gek genoeg is om met me mee te gaan. Ook de duur van deze trip zal het niet eenvoudig maken om vrijwilligers te vinden. Niet iedereen kan zomaar even 3 maanden vrijaf nemen op het werk. Slaapaccomodaties zullen mee in overweging genomen worden bij het uitstippelen van de route, maar het zou niet de eerste keer zijn dat ik een nachtje doorbreng in een wagen :p

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 27 oktober 2014 08:28

Nice!

Ben je een beetje handig met sleutelen?

Door Tweakers user boombes, maandag 27 oktober 2014 08:41

Ik reis redelijk veel voor mijn werk, dus ik heb redelijk veel ervaringen met werk visa's. ook heb ik zelf auto gereden in china en india (Beide kan ik in de grote stad afraden!). Maar ik zit zelf ook te spelen met zo'n idee maar ik wil eerst een keer +/- 10.000/15.000 km door europa doen om te zien hoe het bevalt, hier heb ik al een route voor uitgestippeld en ongeveer alle hoogtepunten die ik wil zien zijn erin meegenomen (behalve zuid italie). De tijd die ik denk ervoor nodig te hebben is 4a5 weken.

Een terrechte vraag: Ben je handig met sleutelen? want je gaat op zun minst 1x problemen krijgen met de auto.
Mocht je vragen hebben over aanvraag van visa's of andere dingen een pm mag altijd.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 27 oktober 2014 10:15

Grootsteden wil ik zoveel mogelijk vermijden. Je hebt er heel druk verkeer met chauffeurs die minder discipline hebben dan hier. Heb er inderdaad al YT filpjes van gezien.

Wat de handigheid betreft: tot op heden ben ik altijd op mijn pootjes terecht gekomen, hoop dat deze keer ook te doen :p

Wat betreft visas weet ik dat de mensen van The Adventurist een dienst hebben opgezet specifiek om te helpen bij dit soort van avonturen. Het kost je iets meer geld, maar spaart een hoop tijd en werk uit omdat zij goed weten waar en bij wie je moet zijn.

Door Tweakers user horizon1978, maandag 27 oktober 2014 12:31

Collega is op fiets naar Japan gereden. Dus met auto zal dat ook moeten lukken. ;)

Door Tweakers user Shamalamadindon, maandag 27 oktober 2014 13:07

horizon1978 schreef op maandag 27 oktober 2014 @ 12:31:
Collega is op fiets naar Japan gereden. Dus met auto zal dat ook moeten lukken. ;)
Ah, een fietsen smokkelaar dus! ;)

Door Tweakers user xleeuwx, maandag 27 oktober 2014 13:29

Inmiddels al 2x naar Finland heen en terug gereden, 1x in me VW passat en 1x in me Volvo s80. Maar weet niet in welke periode je wilt gaan rijden maar rijden met sneeuw is best pittig. En kan je zeker wat extra tijd voor nemen.

Waar normaal 8 uur rijden op een dag haalbaar is, ben je dan al helemaal aan brokken. En ik kan je afraden uit eigen ervaring om met -20 in een auto te slapen (iets met een veerboot gemist ... ).

En zorg dat je wat nummers heb van wegenwacht enz in landen, kan je een hoop shit besparen.
Zo stond ik in de middle of nowhere met me Passat stil met een aandrijf as er onderuit. Dan kan je nog zo handig met je handjes wezen maar je staat daar dan wel mooi. Ja er staat een huis, maar spraken alleen fins...
Google maps: middle of nowhere

Verder ben ik benieuwd hoe je reis gaat bevallen. Zou graag mee gaan maar zit met me baan, denk niet dat me baas het leuk vind dat ik 3 maanden weg ben.

[Reactie gewijzigd op maandag 27 oktober 2014 13:31]


Door Tweakers user Sand0rf, maandag 27 oktober 2014 14:52

Vet idee! Rusland trekt me dan _totaal_ niet maar het idee van een lange roadtrip vindt ik wel heel erg tof!

Ik heb zelf een half jaar in Nieuw Zeeland gewoond en daar mag je op je Nederlandse rijbewijs gewoon rondrijden ;)

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 27 oktober 2014 15:09

Sand0rf, in principe heb je ook in Nieuw Zeeland een internationale rijvergunning nodig: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Driving_Permit . De meeste landen/regios in de wereld erkennen deze vergunning (die hier gewoon verkrijgbaar is voor iedereen met een rijbewijs).

Door Tweakers user Sand0rf, maandag 27 oktober 2014 15:40

Dat dacht ik dus ook, ik had er ook netjes eentje gehaald bij de ANWB winkel. Maar, in ieder geval in Nieuw Zeeland, heb je die pas nodig als je langer dan 12 maanden daar bent: http://www.nzta.govt.nz/l...-visitors/driving-nz.html

Ik zie nu dat je dat wel nodig hebt, in de tijd dat ik er was (najaar 2011) was dat nog niet zo


Edit: er staat dat je kopie nodig heb als je rijbewijs niet in het Engels is. Nu heb ik gekeken maar op mijn pasje staat 'Drivers license'. Is het dan een Engels vertaalde of niet... interessant, niet dat jij ermee te maken hebt

[Reactie gewijzigd op maandag 27 oktober 2014 15:43]


Door Tweakers user markje1, zaterdag 1 november 2014 20:59

tof idee! Heb zelf 2 jaar geleden deelgenomen aan de mongol rally dus heb een gedeelte van de reis gereden die jij van plan bent te maken. wat betreft de administratieve romslomp vond ik het nog wel meevallen. Je moet van te voren een goed uitgedacht plan hebben en wat betreft de planning moet je goed rekening houden met de duur van je visa's (rusland 30 dagen). overnachten kan vaak prima in een tentje naast de weg of in je auto.

Verzekeringen zijn redelijk goed te regelen en over het algemeen zijn er vlak na de grensovergangen van kantoortjes waar je een verzekering voor je auto kunt afsluiten.
De rijstijl die in het oosten er op na gehouden wordt is anders dan in nederland maar ik had het erger verwacht. Het is alleen niet verstandig om een ongeluk te veroorzaken wat dat kan zonder tussenpersoon (iemand die de hoogte van het 'bedankje' voor de politie bespreekt) aardig vervelend worden.

Succes met je plannen en mocht je nog vragen hebben kan je me altijd een PM sturen.

Reageren is niet meer mogelijk