scambait - once more?

Door Blokker_1999 op maandag 6 oktober 2014 07:54 - Reacties (31)
Categorie: Marjo, Views: 7.410

Enkele jaren terug heb ik mij een tijdje bezig gehouden met een scam rondom een Russische bruid. Nu bied zich een nieuwe kans aan. Niet zozeer de kans waarop ik gehoopt had maar ze is er.

Gisteren kreeg ik op smoelenboek een vriendschapsverzoek van een jonge dame die ik niet ken. Woonachtig in Enschede (gemeenschappelijke vrienden word dus al heel moeilijk daar ik Belg ben). Facebook geeft ook geen gemeenschappelijke vrienden aan en de interesses van haar liggen nu niet helemaal in lijn met die van mij.

Haar publiek profiel bevat slechts enkele posts daterend uit januari en mei, commentaar van 1 andere persoon (die wel actief is op facebook) en slechts enkele likes. Bij mij wekt zo een inactief profiel direct argwaan. Ik heb haar dan ook een bericht gestuurd met de vraag waar ik de eer van het vriendschapsverzoek aan te danken heb. Het antwoord liet niet enorm lang op zich wachten.Het gebrekkige Nederlands toont verder aan dat het hier meer dan waarschijnlijk om een scam account gaat.

Nu word de vraag natuurlijk: gaan we ons nog eens als scambait opstellen? Of kunnen we dat op facebook beter niet doen? Wat zijn de mogelijke gevolgen?

Volgende: [CBA] Crazy Big Adventure 10-'14 [CBA] Crazy Big Adventure
Volgende: Volt onder spanning 09-'14 Volt onder spanning

Reacties


Door Tweakers user i-chat, maandag 6 oktober 2014 08:03

fuck it i ben egocentrisch, en facebook boeit me toch al geen klap, dus ik zeg binnenhalen die vis. je vorrige keer was veel te leuk leesvoer,

maar ja als je facebook profiel je lief is, moet je misschien even afwachten of er mensen gaan reaguren die daar meer verstand van hebben...

Door Tweakers user X-DraGoN, maandag 6 oktober 2014 08:18

Doen zeg ik, vorige keer heb ik ook gevolgd en vond ik zeer entertainend :)

Door Tweakers user E-Vix, maandag 6 oktober 2014 08:22

Dat is een mooie 1-op-1 vertaling vanuit het engels naar het nederlands.
"So we can get to know each other as friends" is typisch engelse. Een goede vertaling is "Zodat we elkaar als vrienden kunnen leren kennen". De vertaalmachine heeft het gezegde echter niet herkend en heeft het letterlijk vertaald. "we kunnen krijgen" = "we can get to" en "elkaar als vrienden weten" = "know each other as friends"

Ik zeg doen! Ik ben benieuwd wat voor smoes er uit gaat komen om geld op te sturen. Ik gok er zelf op dat als jullie een tijdje hebben gepraat ze zal zeggen dat ze gevoelens voor je heeft maar dat ze om de een of andere reden naar het buitenland moet (Werk, school, vakantie, familie), en dat als ze eenmaal in het buitenland zit ze om wat voor reden opeens geld nodig heeft (beroofd, ongeval, familiedrama)

Ik heb je vorige scambait altijd met plezier gelezen, en ik hoop dat je er net als de vorige keer een hoop aandacht aan zult besteden.

Overigens ben ik zelf ook anderhalve week geleden via Facebook benaderd door een scammer. Leuke foto, profiel van 2 weken oud, en van alles en nog wat geliked. Daar is het echter ook meteen fout gegaan aangezien dat profiel meerdere voetbalclubs geliked heeft (FC Utrecht, FC Twente en Roda JC). Tsja. Het zou kunnen, maar niet echt geloofwaardig voor mij. Verder komt ze uit Hilversum (he da's toevallig. Ik ook), woont ze nu in Geldrop, maar spreekt ze geen woord Nederlands :S.
Overigens hielden de berichtjes op nadat ik zei dat ik 2 kleine kinderen had ;) Kennelijk niet de juiste doelgroep meer hahaha.

Door Tweakers user i-chat, maandag 6 oktober 2014 08:27

het zou toch briliant zijn ze naar nederland te laten komen met de belofte van gouden bergen en dan tja ik weet niet te laten eindigen met een golden shower :P (nuja misschien niet helemaal letterlijk)

ik word al helemaal gelukkig bij het idee

ik gok dat je voor zo'n actie niet veel meer nodig zou hebben dan een berichtje op fok als het eenmaal zover is.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 oktober 2014 08:29]


Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 6 oktober 2014 08:40

Het is nu niet zo dat mijn FB profiel mij lief is, het gaat me vooral om de bescherming voor de mensen die op FB in mijn vriendenkring staan wat mij doet twijfelen.

btw i-chat. Volgens haar profiel woont ze reeds in NL, geboren in Weesp en vandaag woonachtig in Enschede. Ook 1 van die dingen die aantonen dat er iets niet klopt. Ik verwacht van iemand die van bij de geboorte in NL woont ook dat men de taal machtig is. Wanneer je op latere leeftijd migreerd is het natuurlijk een ander verhaal.

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 6 oktober 2014 09:01

Je kan mensen uitsluiten van statusberichten. Je zou dus een berichtje op je tijdlijn kunnen zetten die niet zichtbaar is voor je toekomstig slachtoffer waarin je uitlegt aan je kennissen wat je gaat doen.

Door Tweakers user 278922, maandag 6 oktober 2014 09:12

Ik zou een ander (fake) facebook account aanmaken en de betreffende gebruiker daar mee contacten.

Als vriendenkring kan je wat bekende mensen, voetbalclubs, etc. toevoegen.

Dan maar wachten, als ze redelijk wanhopig zijn (wat ze altijd zijn) -> Succes :)

Door Tweakers user azerty, maandag 6 oktober 2014 09:13

Ik zou het doen :p

Het zou me trouwens niet verbazen dat, moest je een nieuw account aanmaken en haar daarmee een vriendschapsverzoek sturen, het zonder probleem geaccepteerd zou worden ;)

Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 oktober 2014 10:09

Maak eerst een lijstje aan dat ge beperkte rechten geeft op wat personen binnen deze lijst kunnen zien, voeg dan toe als vriend. Geef op tijd een seintje dat we met z'n allen de popcorn kunnen opwarmen :D

Door Tweakers user i-chat, maandag 6 oktober 2014 11:16

anti-rsca schreef op maandag 06 oktober 2014 @ 10:09:
Maak eerst een lijstje aan dat ge beperkte rechten geeft op wat personen binnen deze lijst kunnen zien, voeg dan toe als vriend. Geef op tijd een seintje dat we met z'n allen de popcorn kunnen opwarmen :D
en dan ben jij de gene met de pech (ja er is altijd die kans van 1 op een miljard) dat ze echt is, maar dan zo afschuwelijk vet en lelijk dat zelfs de lelijkste BBW die je ooit gezien hebt aan het schoonheids-ideaal voldoet ten opzichte van dit harige manwijf-monster.

Door Tweakers user Kecin, maandag 6 oktober 2014 11:50

Ja dit doen, +1
* Kecin volgt dit blog vanaf nu, nice!

Door Tweakers user Nopheros, maandag 6 oktober 2014 12:08

Hmm kom zelf uit Enschede, ben benieuwd :)

Door Tweakers user maartend, maandag 6 oktober 2014 12:18

Go for it babe.

Door Tweakers user NightFox89, maandag 6 oktober 2014 12:45

Ik heb je eerste gemist, maar zodra ik de tijd heb ga ik er even voor zitten. Klinkt amusant ^^

Door Tweakers user W.Zijlstra., maandag 6 oktober 2014 13:12

Haal even wat gegevens van jezelf van facebook af die tegen je gebruikt kan worden en let's go =-)

Door Tweakers user ranjo, maandag 6 oktober 2014 13:30

Ik kan niet wachten, de vorige keer was erg leuk om te volgen.

Door Tweakers user O88088, maandag 6 oktober 2014 13:41

Als je er tijd voor hebt moet je het vooral doen! :)

Door Tweakers user onok, maandag 6 oktober 2014 13:57

Scambaits zijn niet echt leuk meer. De scammers zijn zelf ook slimmer geworden en trappen zelf ook nergens meer in. Probeer maar eens een face-to-face meeting te organiseren (in Nederland natuurlijk). Je krijgt het gewoon niet voor elkaar, die gasten ruiken je argwaan en haken dan gewoon af.

Door Tweakers user Franz24, maandag 6 oktober 2014 14:12

Ik heb net de vorige gelezen en deze lijkt me ook erg leuk, ben alleen bang dat het via facebook een minder groot succes gaat worden dan via e-mail. Waarschijnlijk haken ze hier sneller af, maar ben benieuwd!


Door Tweakers user WoutervOorschot, maandag 6 oktober 2014 18:10

Klinkt leuk, ik vraag me ook bijzonder af wie er achter dat account zit

Door Tweakers user Karmos, maandag 6 oktober 2014 18:55

Wauw, wat een uur of 2 geleden begon met 'even tweakblogs checken' mondde al snel uit in het lezen van je gehele scamverhaal. Danku voor de glimlach op mijn gezicht :D
Deze zal ik zeker ook volgens als je er mee besluit verder te doen!

Door Tweakers user Double__D, maandag 6 oktober 2014 23:53

Ik pak er maar wat popcorn bij! 8-)

Door Tweakers user Infant, dinsdag 7 oktober 2014 09:17

Ik zou zeggen, laat het ons vooral krijgen als je haar geweten hebt. ;)

Door Tweakers user NL_Gadget, dinsdag 7 oktober 2014 10:00

Heeft er toevallig iemand een linkje " van de vorige keer" ?

Door Tweakers user JustFogMaxi, dinsdag 7 oktober 2014 10:07

Ik zeg doen, altijd humor :D
Door Tweakers user breew, dinsdag 7 oktober 2014 10:29

Voor de mensen die van dergelijke verhalen houden, is er natuurlijk ook het onovertroffen http://www.419eater.com/ :)

Door Tweakers user RadioKies, dinsdag 7 oktober 2014 14:11

Ik zeg doen!

Alleen dit keer hele lange ellendige verhalen ophangen. Vorige keer had je er niet altijd even veel zin in, dit keer kun je de community inschakelen om brieven voor je te schrijven die je op kan sturen. Zo hoef je zelf alleen maar vragen te bedenken (mits de community brieven goed zijn). Voor nog meer interactiviteit polls onder je updates zetten met de keuze welke kant je/wij willen gaan. :+

Je kan het zo gek maken als je wilt.

Reageren is niet meer mogelijk