Volt onder spanning

Door Blokker_1999 op zaterdag 27 september 2014 10:48 - Reacties (9)
Categorie: /var, Views: 4.784

Op één bestaat sinds enkele jaren een consumentenmagazine genaamd Volt. Ik ben nooit echt een voorstander geweest van dit soort programma's omdat ze zelf de consument ook wel eens misleiden, maar dit seizoen zijn ze het,imho, wel heel bont aan het maken.

Enkele weken terug kwam dit programma in opspraak nadat ze een controle hadden gedaan van het bier dat geserveerd werd op festivals. De betrokken brouwerijen ontkenden dat het bier voor festivals (dat rechtstreeks uit grote tankwagens word geserveerd) op een andere manier word gebrouwen dan het bier dat in de retail handel verkocht word. Toch kwam het programma tot de conclusie dat het bier op festivals minder alcohol bevat.

Niet alleen een spijtige conclusie, want mogelijk zet men mensen daarmee aan om in de toekomst nog meer te drinken op festivals. Maar ook het labo dat heeft meegewerkt aan het onderzoek vroeg om niet genoemd te worden op TV omdat de stalen niet door het labo zelf waren genomen, maar door de redactie werden ingeleverd en het labo dus geen zekerheid kon geven over de correctheid van de resultaten. Toch kon de VRT het niet laten om ook hen tegen de borst te stoten en hen toch bij naam te noemen daar zij verbonden zijn aan een Universiteit en het onderzoek op die manier een betrouwbaarder uiterlijk krijgt.

De brouwers zelf lieten hun eigen onderzoek doen (en nemen ook stalen, of zo beweren ze zelf) en kwamen tot de conclusie dat het bier dat naar de festivalweides vertrekt wel degelijk gelijk is aan datgene dat naar de handel gaat.

Afgelopen woensdag kwam men met een andere test. Snelheidsmeters in wagens. Deze hebben een afwijking (iets wat iedereen al decennia weet). Men brengt dan in beeld dat deze wagens met cruise control op 120 ergens tussen de 112 en 119 rijden en men presenteert dit dan als een vorm van bedrog.

Even melden dat de wettelijk toegestane afwijking ligt tussen de 0% en -(10% + 4km/h). Dit om te voorkomen dat de meter een lagere snelheid aangeeft dan de werkelijke. Fabrikanten regelen de snelheidsmeter van de wagen dan ook lichtjes naar beneden bij omdat de exacte snelheid ook afhangt van de staat van de banden.

Op het einde van het fragment diept men dan weer ergens een professor op die inderdaad bevestigd dat er een afwijking is en dat de wagen 'liegt' over de snelheid. Tot daar geen probleem. Maar de volgende zin gaat er bij mij dan niet in. Want zo concludeert onze professor: als de wagen liegt over de snelheid, dan ook over de afgelegde afstand en het brandstofverbruik. Maar hier gaat onze beste vriend zwaar in de fout.

De afwijking zit namelijk niet in de captatie, maar enkel in de weergave van de snelheidsmeter. Als ik op mijn wijzerplaat 120 rij en ik zet de cruise control aan en ga dan op de boordcomputer mijn gemiddelde snelheid resetten dan zal deze even later geen 120 aangeven, maar eerder een 112. De boordcomputer weet dus verdomd goed wat mijn echte snelheid is. De afgelegde afstand en brandstofverbruik zijn dus wel correct. 20 jaar geleden, toen alles nog analoog gebeurde, zal die afwijking er wel geweest zijn, maar vandaag dus niet meer.

Volt lijkt er dan ook op gebrand te zijn om de consument op te zetten tegen grote merknamen. Dat je de consument laat nadenken, daar kan ik inkomen. Maar simpelweg leugens verspreiden, niemand de kans geven om weerwoord te geven op TV en verzoeken van externe helpers negeren dat lijkt mij alsof ze denken dat zijzelf nooit iets verkeerd doen, altijd de waarheid aan hun zijde hebben en dat wat zij doen altijd correct is.

Mijn advies dan ook: denk niet alleen na bij uw aankopen, maar ook bij het consumentenadvies dat je inwint.

Volgende: scambait - once more? 10-'14 scambait - once more?
Volgende: nattigheid voor het ronde vierkant 09-'14 nattigheid voor het ronde vierkant

Reacties


Door Tweakers user auto660, zaterdag 27 september 2014 10:55

"Mijn advies dan ook: denk niet alleen na bij uw aankopen, maar ook bij het consumentenadvies dat je inwint."

amen _/-\o_

Door Tweakers user masterpoi, zaterdag 27 september 2014 11:04

De diameter van je banden heeft hier toch invloed op? Zowel op snelheid als afgelegde afstand. De auto meet het aantal omwentelingen van de wielas. In mijn wagen is er een optie om de ingestelde diameter aan te passen, bvb bij winterbanden.

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 27 september 2014 11:09

Inderdaad, maar dat vermeld men dus NIET. De conclusie was dat de auto liegt over snelheid, afstand en verbruik wat je dus op de levensduur van de wagen ook nog eens enkele keren extra onderhoud zou kunnen kosten ...

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 september 2014 11:33]


Door Tweakers user Ardjee, zaterdag 27 september 2014 11:35

Ik ben een tijdje geleden bij een brouwerij geweest en daar werd verteld dat festivalbier WEL degelijk anders is dan het bier wat je in de handel vindt. Alleen voor evenementenbier geld: Pas bij een bezoekersaantal van X (ik weet geen exacte cijfers) mag er geen normale sterkte bier verkocht worden. Als er sprake is van een onderzoek bij meerdere evenementen kunnen zowel volt als de brouwers dus gelijk hebben.

Toch klopt de conclusie van volt dan niet helemaal, aangezien er wel evenementen zijn waar wel normale sterkte bier geschonken wordt.

Door Tweakers user Part, zaterdag 27 september 2014 21:07

Ik ken Volt niet maar wat je beschrijft komt overeen met elk willekeurig "onderzoek" van consumenten programma's

Zie bv deze
nieuws: Consumentenbond VS: iPhone 6 buigt sneller dan 6 Plus

Een telefoon zou wat zwakker zijn bij de uitsparing van een knopje. De telefoon kan daardoor kromtrekken.
Dus gaat de consumentenbond-VS dat testen maar doet dat door vooral geen kracht op dat ene punt te zetten. De testopstelling zet een kracht over de hele breedte van de telefoon. En ja dan heeft 1 zwak punt (die uitsparing) natuurlijk niet zo heel veel invloed meer.
Conclusie: die zwakke telefoon is eigenlijk nog sterker dan de telefoon zonder problemen. Iedereen slikt het voor zoete koek want 40kg is meer dan 31kg dus is het waar. 8)7

Door Tweakers user samcool55, zondag 28 september 2014 00:17

Volt heeft een tijdje geleden ook zo iets gedaan dat ik echt incorrect vond ivm robotstofzuigers.
Ze nemen het goedkoopste model dat er is en verwachten dan dat het alles kan...
http://www.een.be/program...metest-de-robotstofzuiger
Ook het geklaag over het reservoir slaat nergens op, de hoeveelheid confetti is zowat even veel als de totale grootte van de stofzuiger. Het reservoir me groot genoeg om een doorsnee verdiep van een huis volledig te kunnen stofzuigen zonder je het reservoir tussendoor moet leegmaken.

Door Tweakers user pimpels, maandag 29 september 2014 09:49

Ardjee schreef op zaterdag 27 september 2014 @ 11:35:
Ik ben een tijdje geleden bij een brouwerij geweest en daar werd verteld dat festivalbier WEL degelijk anders is dan het bier wat je in de handel vindt. Alleen voor evenementenbier geld: Pas bij een bezoekersaantal van X (ik weet geen exacte cijfers) mag er geen normale sterkte bier verkocht worden. Als er sprake is van een onderzoek bij meerdere evenementen kunnen zowel volt als de brouwers dus gelijk hebben.

Toch klopt de conclusie van volt dan niet helemaal, aangezien er wel evenementen zijn waar wel normale sterkte bier geschonken wordt.
Welke brouwerij ben je geweest, aangezien ik iemand ken die bij inbev werkt en ze hadden rechtzetting gevraagd, aangezien stalen in diepvries waren gezet en ze dit in hun labo ook hadden gesimuleerd en ontdekten dat alcoholpercentage hiermee inderdaad omlaag ging.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 september 2014 09:56]


Door Tweakers user radium6969, dinsdag 30 september 2014 10:20

Ik ga dit even nabootsen in mijn eigen auto. Ik had namelijk ook altijd de indruk dat de auto gewoon een afwijking had qua snelheidsmeter en dat dit ook de rest beïnvloede.

Heb namelijk een 5% hogere band t.o.v. standaardmaat onder mijn auto.
Ik ga dat van die gemiddelde snelheid maar eens even testen, eventjes GPS fix erbij en dan kijken wat klopt.

Het is inderdaad wellicht wat te kort door de bocht die uitspraak van de "Professor" maar het zou wel mogelijk kunnen zijn.

Ik controleerde dit vaak door ergens naar toe te rijden (langere afstand, dus vanaf 50km) en via google maps de afstand te berekenen en die dan na te meten op het dashboard.

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 30 september 2014 11:49

Als je banden afwijken van de normale maat ga je uiteraard een verdere afwijking krijgen van snelheid en afgelegde afstand. Daarom dat het wettelijk niet is toegestaan een ander formaat van banden onder een voertuig te steken dan het formaat vermeld op het gelijkvormigheidsattest.

Reageren is niet meer mogelijk