nattigheid voor het ronde vierkant

Door Blokker_1999 op maandag 22 september 2014 20:04 - Reacties (7)
Categorie: /var, Views: 6.247

reeds geruime tijd maak ik voor webmail setups gebruik van RoundCube webmail en ik merk ook dat steeds meer en meer projecten van deze cliënt gebruik maken. Niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat de vorige trendsetter squirrelmail was wat nog een web 1.0 interface had.

Maar ik stoor me al geruime tijd aan RC. Ongeacht de install en ook ongeacht de browser/OS combinatie waarmee ik mijn RC bezoek, heb ik altijd het gevoel dat de gebruikerservaring niet vloeiend is. De cliënt heeft tijd nodig om mails te downloaden en om te reageren op UI elementen. Het heeft bij mij nooit vlot aangevoeld.

Daarom ben ik bij de migratie van mijn hoofd mailserver afgelopen weekend eens beginnen rondkijken naar alternatieven. Zo ben ik bij rainloop aangekomen. Net zoals RC is ook dit een webmail cliënt met een moderne interface. Gratis en open-source, maar wel enkel bij niet commercieel gebruik dankzij de CC BY-NC-SA 3.0

De interface voelt vertrouwd aan voor een mail cliënt maar in tegenstelling tot mijn RoundCube ervaring laat deze zich ook zeer vlot bedienen. Het openen of selecteren van mails gaat sneller en acties worden onmiddellijk en zonder merkbare vertraging uitgevoerd. Deze mail cliënt heeft mij dan ook direct ingepalmd.

Alleen gebruik vanop mobiele apparaten moet ik nog eens bekijken. rainloop schaalt daar met een standaard install niet goed mee en probeert mails ook te openen met een externe app wat uiteraard helemaal de bedoeling niet is.

Aan alle admins die RC eens willen inruilen voor iets anders kan ik zeker zeggen: geef rainloop eens een kans. (online demo)

Volgende: Volt onder spanning 09-'14 Volt onder spanning
Volgende: zwarte stroom 08-'14 zwarte stroom

Reacties


Door Tweakers user i-chat, maandag 22 september 2014 20:17

ik heb zo zo'n beetje allemaal wel eens geprobeerd, maar geen van allen haalt het toch bij google aps, of als je die niet wilt vertrouwen, sOGO, de tijd dat je zelf een imap servertje en een php scriptje had en daarmee alles kon acht ik toch al wel lang vervlogen, ik wil minimaal mijn smartphone ten volle benutten, binnenkomende emails, documenten todo lijstjes en afspraken aan elkaar kunnen knopen en dat liefst synchroon op al mijn apparaten zelfs voor prive-doeleinden.

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 22 september 2014 21:23

Een volledige groupware zoals sogo gaat me te ver, dat heb ik pirvé niet nodig, en hoewel gmail wel mooi is (en de rondhangende diensten) blijft daar toch een zweem van privacy problemen rondhangen (ook al omdat het een amerikaans bedrijf is). Ik heb dan wel niets te verbergen, toch bewaar ik mijn data het liefst niet bij die bedrijven.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 23 september 2014 07:18

die privacybezwaren die snap ik, dat is ook de reden waarom ik geen twiter en facebook etc heb, zodat ik me nu tenminste nog maar o 1 bedrijf hoef te richten waarvan ik wil weten wat ze over me te weten zijn gekomen, met een beetje goed geplaats bedrog en misinformatie kun je soms die scherpe kantjes er soms nog vanaf krijgen,

persoonlijk mis ik nog een goed geintergreerde samensmelting van bijv sogo en ownload, zodra die er is gaat google er hier ook uit...

Door Tweakers user WoutervOorschot, dinsdag 23 september 2014 15:21

Ik vind het scrollen in het bericht verre van snel aanvoelen. Ze gebruiken zo te zien javascript om te scrollen, ze kunnen beter de native browserversie gebruiken, werkt een stuk beter(zeker op IE of Opera)

Door Tweakers user johnydoe, dinsdag 23 september 2014 16:01

Probeer MailPile (https://www.mailpile.is/) eens, een vrij nieuwe client die privacy hoog in het vaandel heeft staan, maar dat niet als excuus gebruikt om maar aardslelijk te zijn (zoals veel concurrenten).

Door Tweakers user wilmardo, dinsdag 23 september 2014 16:41

De webapp van Zarafa is ook heel mooi. Misschien iets te uitgegebreid voor alleen mail kijken maar ik ben er zeer tevreden over.
Klik hier voor de demo

Door Tweakers user Belindo, donderdag 25 september 2014 16:08

Ik heb vandaag Rainloop eens geinstalleerd en het ziet er goed uit! Ik ben alleen aan het stoeien met de custom-login-mapping plugin, ik krijg het niet voor elkaar en de documentatie is nog erg karig. Ik wil net zoals in RC graag dat men in kan loggen met 'naam' in plaats van 'user01@domein.nl'.

Verder mooi programma! Werkt al smoother dan RC. Zarafa ook even bekeken, maar ondersteunt niet iets basaals als op delete drukken om een mail te verwijderen. Daar is een muisbeweging voor nodig? Of doe ik iets fout in de demo omgeving.

Reageren is niet meer mogelijk